Drie HvA-nominaties voor RAAK-award 2013

19 sep 2013 17:40 | Afdeling Communicatie

Drie projecten van de Hogeschool van Amsterdam zijn genomineerd voor de RAAK-award 2013. Naast ‘SBR in Bedrijf’ zijn ook onderzoeksprojecten ‘Sustainable Systems for Food’ en ‘Anticiperen op extreme neerslag in de stad’ onder de kanshebbers.

De RAAK-award van Stichting Innovatie Alliantie (SIA) is gericht op het stimuleren en zichtbaar maken van toonaangevend praktijkgericht onderzoek. In totaal zijn 10 onderzoeksprojecten van verschillende hogescholen genomineerd, waarvan 3 afkomstig zijn van de HvA.

Sustainable Systems for Food

Het project 'Sustainable Systems for Food' van CleanTech onderzoekt hoe de voedselproductie verduurzaamd kan worden. De CleanTech-onderzoekers hebben de technologische mogelijkheden van Vertical Farming in de stad onderzocht, samen met bedrijven. Het project richt zich daarnaast op Duurzaam Bewaren, door te onderzoeken we hoe groente en fruit duurzaam kunnen koelen en transporteren.

Katrien de Witte, programmamanager van CleanTech: 'Deze nominatie toont aan dat duurzame voedselproductie, en in het bijzonder stadslandbouw, een hot topic is. Bij Domein Techniek kunnen we de praktische kennis ontwikkelen waarop de markt zit te wachten. In Amsterdam staan miljoenen meters kantoorpanden leeg en de stad heeft te maken met luchtkwaliteitsproblemen en klimaatdoelstellingen; verticale landbouw draagt bij aan de oplossing van deze problemen. We gaan daarom volop verder met dit onderzoek in verschillende pilots.'

Duurzaam Bewaren
Anticiperen op extreme neerslag Het genomineerde project 'Anticiperen op extreme neerslag in de stad' wordt uitgevoerd door HvA-onderzoeksprogramma De Stad. Door de klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast door extreme neerslag in steden toe. In dit project onderzoekt de HvA hoe steden beter kunnen anticiperen op extreme neerslag in samenwerking met het werkveld (o.a. Waternet, diverse gemeentes en Unesco_IHE).

SBR in bedrijf

Eerder werd al bekend dat ook het HvA-project SBR in Bedrijf voor de tweede keer genomineerd is voor de RAAK-award. Het project 'SBR in Bedrijf' is gericht op de kennisontwikkeling, -verhoging en -circulatie over Standard Business Reporting (SBR) voor het onderwijs, werkveld en de overheid. Dit project wordt uitgevoerd onder leiding van programmamanager Maarten Noom van expertisecentrum Instant Reporting en lector Jesse Weltevreden van het lectoraat Online Ondernemen ( kenniscentrum Carem ).

SIA RAAK-award 2013

De prijswinnaars van de RAAK-award worden bekendgemaakt tijdens het SIA-congres op 21 november 2013 in de Fokker Terminal in Den Haag. De eerste prijs is een geldbedrag van € 10.000, vrij te besteden aan scholing, een gezamenlijke studiereis of een investering in faciliteiten. Daarnaast zijn er nog een tweede prijs (€ 5.000), derde prijs (€ 2.500) en een publieksprijs (€ 2.500).