HvA-Studenten ontwikkelen interactieve games voor senioren

14 jun 2013 10:04 | Afdeling Communicatie

Op woensdag 12 juni presenteerden eerstejaars HvA-studenten van de studierichting (Technische) Informatica het eindresultaat van het project Get Connected aan de bewoners van verzorgingstehuizen Nellestein (Amsta) en De Venser (OsiraGroep).

Vijftig studenten, onderverdeeld in negen groepjes, ontwikkelden gedurende een semester een amuserend spel voor senioren, waarbij de nadruk lag op het verminderen van eenzaamheid. De toepassing moest daarnaast bijdragen aan het dagelijks leven, de cognitieve en de sociale vaardigheden van de ouderen.

Fanatisme en vals spelen

Studenten van de studierichtingen Technical Computing, Game Development en Human Centered Design lieten de aanwezigen kennis maken met de spellen en lichtten de spelregels toe. De kwieke senioren speelden negen verschillende spellen waaronder MemoryLane, Sjuffel, DigiDice, de MuziekQuiz, 4x4 op een rij en DigiSjoel (sjoelen met automatische puntentelling). Het meest populair waren de spellen MemoryLane, de MuziekQuiz en DigiDice; een combinatie van Triviant en Ganzenbord met een grote fysieke dobbelsteen. Fanatisme stak de kop op evenals vals spelen en voorzeggen. Projectmanager Dennis Breuker is tevreden over het eindresultaat: 'Ik begeleid dit project nu voor het derde jaar, en ik vind het iedere keer de leukste dag van het jaar. Dit jaar lag het niveau hoog. Ik geniet altijd erg van het zien hoe de studenten met de ouderen omgaan en vice versa.'.'Het project is fantastisch. Ik hoop dat we nog lang de kans krijgen om dit met externe opdrachtgevers te doen.'

Winnaars

'Het spel DigiDice won uiteindelijk, omdat dat het enige spel was dat gespeeld kon worden door ouderen zonder dat iemand anders hoefde mee te helpen. Dat is erg knap. Ook was het spel mooi uitgewerkt, en tot in de puntjes verzorgd.' Aldus Breuker. Zorginstellingen Amsta en OsiraGroep waren erg positief over DigiDice en een aantal andere concepten. Een aantal spellen worden daadwerkelijk in de verzorgingshuizen geïmplementeerd.

Get Connected, Amsta en het kenniscentrum

Het project Get Connected wordt jaarlijks uitgevoerd onder eerstejaarsstudenten, dit jaar namen er ruim 350 studenten deel. Uit samenwerking met externe partners ontstaan deelprojecten. Het deelproject met Amsta en OsiraGroep werd samen gedaan met het Digital Life Centre , onderdeel van CREATE-IT, het kenniscentrum van het domein Media, Creatie en Informatie . Enkele partners dit jaar waren OBA , KlasseTV , Etine en Street Side Software.