Mens voor de Lens: camera's in de zorg

16 apr 2013 13:57 | Afdeling Communicatie

Intelligente cameravideomonitoringssystemen zijn in de zorg onmisbaar. Denk aan zorg op afstand en dwaaldetectie in een zorginstelling. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op dit gebied? Ruim 180 ondernemers, onderzoekers en studenten ontdekten dit op 4 april tijdens het seminar Mens voor de Lens.

Het Digital Life Centre van de HvA organiseerde de drukbezochte derde editie van dit seminar over camerasystemen, met dit keer zorg en gezond leven als thema.Tijdens het event presenteerden onderzoekers, kennisinstellingen en bedrijven de nieuwste mogelijkheden van cameratechnologie in de zorg. Philips liet zien hoe een gewone webcam de hartslag en ademhaling van een mens kan registreren- een toepassing die nieuwe deuren opent. De hogeschool NHL toonde met de 'serious exergame' voor ouderen dat fysieke oefeningen in een computerspel net zo goed zijn als een echte therapeut.

Situaties sneller gespot

De HvA en TNO presenteerden hun laatste technieken om met behulp van camera's opvallende situaties automatisch te herkennen. Zo kunnen camerasystemen gebruikt worden om aanvallen van epilepsiepatiënten te signaleren. Maar ook kunnen camera's helpen om het vallen van ouderen meteen waar te nemen en dwaalgedrag te spotten, door bijvoorbeeld op looprichtingen en loopsnelheid te reageren.

Benieuwd naar de nieuwste toepassingen van deze vorm van zorgtechnologie? De foto's en presentaties van het seminar zijn beschikbaar op de site van Balance IT .