CleanTech-studenten HvA winnen GasTerra Transitie Jaarprijs

13 jun 2012 15:07 | Afdeling Communicatie

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben met hun idee ‘Flexnet’ de jaarlijkse GasTerra Transitie Prijs gewonnen die op 12 juni is uitgereikt. Het 8-koppige studententeam bedacht een zuinig stopcontact om sluipstroomverbruik in huizen tegen te gaan. Ze haalden hiermee zowel de eerste prijs als de publieksprijs binnen, met een totale waarde van 60.000 euro.

Het idee van de HvA-studenten is in slechts één dag tot stand gekomen tijdens een Pressure Cooker-sessie. De HvA-studenten lieten met hun inzending 9 andere vernuftige ideeën achter zich, waaronder een WK-trommel om energie op te wekken, een plan voor thermische opslag bij energiecentrales en verschillende apps.

Ralph Luijt, student Technische Bedrijfskunde: 'We hebben het vooral simpel willen houden, het moest haalbaar blijven. Hier zijn we ontzettend blij mee. We gaan het nu verder ontwikkelen'.* Het grootste deel van de prijs wordt ingezet om het idee samen met de hogeschool verder uit te werken.

Juryoordeel

De deskundige jury prees vooral de toepasbaarheid en haalbaarheid van het 'Flexnet'. Het idee onderscheidde zich doordat het zo realistisch is en tegelijkertijd eenvoudig te begrijpen is voor de consument. De jury bestond uit Prof. dr ir Han Brezet (onderzoeksdirecteur van de Faculteit IO, TU Delft), Drs. Hugo Brouwer (Lid Raad van Toezicht Energy Valley en lid van de council van het Rotterdam Climate Initiative), Hans Alders (bestuursvoorzitter van Energie-Nederland) en Guus Berkhout (fondsmanager van Triodos Vastgoedfonds).

Flexnet

Flexnet is een oplossing om sluipstroomverbruik tegen te gaan. Dit is de energie van apparaten die zijn aangesloten, maar niet gebruikt worden. Door slimme stopcontacten kunnen apparaten zoals de koelkast aan blijven staan, terwijl de overige apparaten worden uitgeschakeld wanneer je niet thuis bent. Dit wordt namelijk geregistreerd door een geavanceerd systeem. Het systeem is verbonden met internet, waardoor het mogelijk is om de energievoorziening te regelen op je smartphone.

CleanTech-afstudeeratelier

De 8 winnende studenten zijn afkomstig van de opleidingen Technische Bedrijfskunde, E-Technology en Engineering, Design and Innovation. De HvA-studenten hebben aan de GasTerra Transitie Jaarprijs meegedaan als onderdeel van het afstudeeratelier Clean Tech. Binnen dit atelier studeren HvA Techniekstudenten af op één van de speerpunten van het onderzoeksprogramma CleanTech: E-mobility, GreenIT, Future Energy of Smart and Clean Production. Een onderdeel van het atelier was het indienen van een prijsvraag binnen één dag, om zo creatief denken en multidisciplinair samenwerken te stimuleren.

*bron citaat: Metro, 13-6-2012