Zoeken
Loading
Open Dag

Verpleegkunde

Officiële naam: Opleiding tot Verpleegkundige

Als verpleegkundige werk je aan het herstel van patiënten in de wijkzorg, het ziekenhuis of in de psychiatrie. Na afronding van de studie ben je verpleegkundige op hbo-niveau. Je vervult een spilfunctie en coördineert het contact tussen arts en patiënt. Vakken die je krijgt zijn Klinisch redeneren, Medische kennis, Verpleegtechnische- en Communicatieve vaardigheden, Psychologie en Medicijnleer. Al vanaf het eerste jaar doe je praktijkervaring op tijdens de stage. Je past de opgedane kennis zo direct toe in de praktijk.

Verpleegkunde iets voor jou?

Je staat stevig in je schoenen en kunt omgaan met mensen die pijn hebben, hun grip op de realiteit kwijt zijn of soms zelfs ongeneeslijk ziek zijn. Het is belangrijk dat je praktijkgericht, vakkundig en betrouwbaar bent. Het is een afwisselend en hectisch beroep. Zorg jij graag voor mensen en houd je van teamwork? Dan is de opleiding Verpleegkunde geschikt voor jou.

Om te voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt, informeren we je over de twee belangrijkste redenen waarom studenten na een jaar gestopt zijn met Verpleegkunde: specifieke vakken en studieonderdelen te moeilijk en de opleiding is te theoretisch.

Verpleegkunde heeft numerus fixus!

Verpleegkunde is een populaire opleiding met meer geïnteresseerden dan opleidingsplaatsen. De opleiding heeft daarom vanaf dit jaar een numerus fixus ingesteld: een beperkt aantal plekken. Dit betekent dat er een decentrale selectie plaatsvindt én dat er geloot wordt.

  • Wil je deelnemen aan de decentrale selectie? Dan moet je je uiterlijk op 17 maart 2014 inschrijven via Studielink. Vraag ruim op tijd je DigiD aan (we adviseren je dit te doen voor 15 februari).
  • Wil je deelnemen aan de loting? Dan moet je je uiterlijk op 1 mei* inschrijven via Studielink. Vraag ruim op tijd je DigiD aan (we adviseren je dit te doen voor 1 april).

*Hoewel DUO de datum van 15 mei aanhoudt, is ons advies je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Hiermee behoud je toelatingsrecht tot andere opleidingen in het geval je wordt uitgeloot.

We raden je aan je goed te oriënteren op een alternatief, voor het geval je wordt uitgeloot.

Aan het woord

Rizlan Yachou, eerstejaars student HBO-Verpleegkunde

Je krijgt in het eerste jaar veel informatie. Een voorbeeld daarvan is het vak medische kennis. Bij dit vak leer je veel over het menselijk lichaam en hoe het functioneert. Dat vak moet je bijhouden, het is de basis van het beroep.

Lees meer

Ligt jouw hart in de zorg?

Is HBO-Verpleegkunde een opleiding die bij jou past? Ligt jouw hart in de zorg? Of past een economische, juridische, sportieve of technische opleiding beter bij jou? Niets is moeilijker dan het maken van een goede studiekeuze. Onderzoek daarom je interesses, talenten en mogelijkheden voordat je een studie kiest. Kijk op hva.nl/hulpbijstudiekeuze en ontdek welke stappen jij kunt zetten.

Werkveld verpleegkundige

Na het behalen van je diploma beschik je over voldoende kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan binnen het werkveld van verpleegkunde. Je kunt werken in een ziekenhuis, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg, huisartsondersteuning, ouderenzorg of in de psychiatrie.

Verpleegkundige stages

Je loopt tijdens de opleiding veel stage. Tien weken in het eerste jaar en zestig weken in de drie daaropvolgende studiejaren. Je hoeft je stage niet zelf te regelen, hier zorgt de opleiding voor. Daarnaast kun je ervaring in het buitenland opdoen. Je kunt meedoen aan uitwisselingsprogrammaʼs of stage lopen. Het Bureau Buitenland ondersteunt je bij het invullen van je studiewensen.