Zoeken
Loading
Open Dag

Sociaal Juridische Dienstverlening

Bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) leer je een brug te slaan tussen het recht en de mens. Het recht komt uitgebreid aan bod rondom thema’s als arbeid, uitkeringen, schuldhulpverlening, wonen, veiligheid en criminaliteit. Je krijgt ook vakken op het gebied van communicatie en methodiek en maatschappij. De praktijk vormt in elk studiejaar een belangrijk onderdeel met stages, onderzoeksopdrachten en projecten in het werkveld.

SJD iets voor jou?

Heb je een goede beheersing van de Nederlandse taal? Heb je affiniteit met het recht? Vind je rechtvaardigheid, maatschappelijke betrokkenheid en een sociale instelling belangrijk? Werk je graag met mensen en kun je zelfstandig werken? Dan is de opleiding SJD wellicht geschikt voor jou.

Sociaal juridisch dienstverlener

Na het behalen van je diploma beschik je over voldoende kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan in het werkveld van de sociaal juridische dienstverlening. Als SJD’er stimuleer je cliënten tot het zelf oplossen van sociaal juridische vraagstukken. Je past wetten, regels en procedures toe en je bent in staat complexe wet- en regelgeving voor een cliënt begrijpelijk te maken. Ook treed je op als woordvoerder voor mensen die dat zelf niet kunnen en bemiddel je in conflicten. Onder Beroepen/werkveld vind je voorbeelden van afgestudeerde SJD’ers in de praktijk.


Video: Studenten aan het woord

Praktijkervaring

De opleiding SJD heeft in en rondom Amsterdam contacten met een groot aantal organisaties uit de juridische praktijk. Je doet veel praktijkervaring op tijdens stages, praktijkopdrachten en projecten. Het Juridisch Spreekuur is hier een goed voorbeeld van. Studenten en docenten van de opleidingen SJD en HBO-Rechten werken hier samen aan juridische zaken aangedragen door studenten van de HvA. Onder Studieprogramma vind je meer informatie over het onderwijs en de vakken van de opleiding SJD.

Studiekeuze
Een studie kiezen heeft gevolgen voor je toekomst. Je wilt graag op de juiste plek terechtkomen, waar je het beste uit jezelf kunt halen. Daarvoor is het belangrijk dat je het studiekeuzeproces stap voor stap doorloopt. Je onderzoekt je interesses, talenten en mogelijkheden voordat je een studie kiest. Betrek andere mensen, familie, vrienden en je loopbaanbegeleider op school, bij je keuzeproces. Zij kunnen je zowel helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf als in bepaalde opleidingen en beroepen. Kijk op www.hva.nl/hulpbijstudiekeuze en ontdek welke stappen jij kunt zetten.