Zoeken
Loading
Open Dag

Pedagogiek

Hoe kunnen scholen overgewicht bij kinderen tegengaan? Hoe zet je een cursus op voor ouders met lastige pubers? Wat is het beste pedagogische klimaat op een kinderdagverblijf? Bij de opleiding Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) leer je hoe je dit soort vragen en problemen aanpakt. Na vier jaar ben je een echte professional op het gebied van opvoeden. Je ondersteunt ouders, verzorgers en leraren bij hun opvoedende taak. Bijvoorbeeld als adviseur of in een coördinerende functie in de kinderopvang, de jeugdzorg of het onderwijs.

Pedagogiek geschikt voor jou?

Vind je opvoeding een interessant onderwerp? Ben je geïnteresseerd in mensen en sta je open voor andere culturen, normen en waarden? Ben je communicatief ingesteld? Als je je goed kunt verplaatsen in anderen en stevig in je schoenen staat, dan is de opleiding Pedagogiek aan de HvA misschien iets voor jou. Om vast te stellen of deze opleiding echt goed bij je past, voeren wij een studiekeuzegesprek met je.

Werkveld pedagogiek

Na het behalen van je diploma beschik je over genoeg kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan als hbo-pedagoog.  De beroepen zijn divers. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken in functies als begeleider of adviseur in de jeugdzorg, kinderopvang of opvoedingsondersteuning of in een coördinerende functie in projecten voor opvoedingsondersteuning in de kinderopvang of op basisscholen. Ook zijn er mogelijkheden in beleidsfuncties gericht op de ontwikkeling van onderwijsbeleid of welzijnsbeleid bij lokale overheden. Een aantal voorbeelden van functies die je kunt vervullen zijn: pedagoog bij een centrum voor jeugd en gezin, pedagoog bij voor- en naschoolse educatie, leerlingenbegeleider in het voortgezet onderwijs of gezinscoach.

Opvoeden in de grote stad

De opleiding Pedagogiek van de HvA staat zowel letterlijk als figuurlijk midden in de Amsterdamse samenleving. De opleiding richt zicht met nadruk op het werken als pedagoog in de grootstedelijke omgeving. Tijdens je opleiding kom je in contact met de beroepspraktijk in Amsterdam en thema’s die leven in de grote stad.

Afstudeerrichting

Als je kiest voor de opleiding tot hbo-pedagoog, dan kun je kiezen uit drie afstudeerrichtingen: Onderwijs en Jeugdzorg, Opvoedingsondersteuning of Kinderopvang en Ontwikkelingsstimulering. Daarmee zorg je dat je kennis en vaardigheden goed aansluiten op het werkveld waarin je wilt gaan werken.

Studiekeuze

Een studie kiezen heeft gevolgen voor je toekomst. Je wilt graag op de juist plek terechtkomen, waar je het beste uit jezelf kunt halen. Daarvoor is het belangrijk dat je het studiekeuzeproces stap voor stap doorloopt. Zo onderzoek je interesses, talenten en de mogelijkheden voordat je een studie kiest. Betrek andere mensen, familie, vrienden en je loopbaanbegeleider op school bij je keuzeproces. Zij kunnen je zowel helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf als in bepaalde opleidingen en beroepen. Kijk op www.hva.nl/hulpbijstudiekeuze en ontdek welke stappen jij kunt zetten.