Zoeken
Loading
Open Dag

Oefentherapie Mensendieck

Officiële naam: Opleiding tot Oefentherapeut-Mensendieck

De opleiding Oefentherapie Mensendieck leidt je op tot expert in gezond bewegen. Je leert mensen met lichamelijke klachten hoe ze zichzelf kunnen helpen, zodat ze kunnen blijven werken en bewegen. Daarnaast onderzoek je of je het gedrag kunt veranderen dat tot de klacht heeft geleid. Je gaat op zoek naar de oorzaak en oplossing van problemen in het bewegen van mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden (werk, hobby’s, sport). Als oefentherapeut heb je een belangrijke rol in voorlichting en coaching.

Wat houdt oefentherapie in?

Als oefentherapeut behandel en begeleid je mensen bij wie het bewegen met zoveel pijn gepaard gaat dat ze niet meer goed functioneren. Soms ontstaan die pijnen door de manier waarop je je lichaam beweegt. Je loopt verkeerd, of je gebruikt de verkeerde spieren bij het bukken, tillen of gaan zitten. Dagelijkse handelingen die je vaak onbewust uitvoert. Ook kunnen klachten ontstaan door bepaalde afwijkingen of ziekten.  Als oefentherapeut leer je mensen omgaan met hun klachten en begeleid je ze bij het ontdekken en volhouden van gezond beweeggedrag, zodat ze kunnen blijven werken en bewegen.

Aan het woord

Yvette Struik, eerstejaars student Oefentherapie Mensendieck

De opleiding biedt veel mogelijkheden om zelf richting te geven aan de studie. Dat betekent wel dat je veel discipline moet hebben, anders kom je er niet.

Lees meer

Wat doet een oefentherapeut?

Als oefentherapeut help je mensen om gezond en met plezier te bewegen. Je brengt  lichamelijke mogelijkheden en beperkingen in kaart. Je stelt specifieke vragen over iemands leefstijl en -omgeving en je observeert zijn of haar beweeggedrag. Op grond hiervan formuleer je behandeldoelen en stel je in overleg met de patiënt een actieplan op.

Door inzicht te geven in de relatie tussen de klacht en het eigen bewegingsgedrag help je de patiënt zijn of haar kwaliteit van leven te verbeteren. Dit doe je met behulp van oefeningen, coachende gesprekstechnieken en hulpmiddelen en ook door de patiënt te begeleiden bij het veranderen van dagelijkse bewegingsgewoontes door samen met de cliënt praktische en toepasbare oplossingen te bedenken.

Werkveld oefentherapeut

Na het behalen van je diploma beschik je over voldoende kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan als oefentherapeut, ofwel zelfstandig, dan wel in loondienst bij groepspraktijken, zorginstellingen, ziekenhuizen of bedrijven. Oefentherapeuten vinden onder andere werk als sportoefentherapeut, oefentherapeut voor dansers en musici, bedrijfsoefentherapeut, zwangerschapsbegeleider, of bewegingsdeskundige.

Oefentherapie Mensendieck iets voor jou?

Lijkt het jou leuk en belangrijk mensen te helpen om gezond en met meer plezier te bewegen? Ben jij een sociaal en ondernemend type? Ben je daarnaast praktisch ingesteld en geef je graag voorlichting? Dan is deze opleiding geschikt voor jou.
Twijfel je nog of je hart wel in de zorg ligt? Past een economische, juridische of technische opleiding beter bij jou? Niets is moeilijker dan het maken van een goede studiekeuze. Onderzoek daarom je interesses, talenten en mogelijkheden voordat je een studie kiest. Kijk op hva.nl/hulpbijstudiekeuze en ontdek welke stappen jij kunt zetten.