Zoeken
Loading
Open Dag

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Officiële naam: Leraar Gezondheidszorg en Welzijn Tweedegraads

Tijdens deze opleiding leer je hoe je jongeren zover krijgt dat ze bewust gaan nadenken over hun leefstijl. Je krijgt vakken op het gebied van Jongeren en Risicogedrag, Samen Leven Samen Zorgen, Scheikunde en Zorgend Handelen. Daarnaast volg je, ter ondersteuning van het leraarschap, vakken als Vakdidactiek en de Ontwikkeling van de Adolescent. Praktijkervaring doe je op tijdens projecten, opdrachten en stages.

Gezondheidszorg en Welzijn iets voor jou?

Tijdens de opleiding leer je jongeren om bewuster en verantwoordelijk om te gaan met hun eigen gezondheid en die van anderen. Spreekt dat je aan? Werk je verder graag met jongeren, sta je stevig in je schoenen en vind je het leuk om kennis over te dragen? Dan is dit misschien jouw opleiding. Om vast te stellen of deze opleiding echt goed bij je past, voeren wij een studiekeuzegesprek met je.

Werkveld leraar gezondheidszorg en welzijn

Na het behalen van je diploma kun aan de slag als tweedegraadsleraar. Op het vmbo is dit in de sector Zorg en Welzijn. In het mbo en volwasseneneducatie in de sectoren Zorg, Welzijn, Dienstverlening en Sport. In de onderbouw van het voortgezet onderwijs geef je les je binnen het leergebied Mens en Natuur in de vakken Verzorging en Biologie. Ook buiten het onderwijs kun je aan het werk, bijvoorbeeld als voorlichter bij een maatschappelijke instelling of als redacteur bij een educatieve uitgeverij.

Veel aandacht voor praktijk

De opleiding Gezondheidszorg en Welzijn besteedt niet alleen veel tijd en aandacht aan de theoretische vakken. Ook wordt veel gedaan aan het oefenen van vaardigheden. Denk hierbij aan het aanleren van kooktechnieken, voor zowel de privéhuishouding als voor de professionele huishoudens, serveertechnieken, technieken op gebied van schoonmaak-onderhoud, verpleeg- en zorgvaardigheden, EHBO, uiterlijke- en persoonlijke verzorging. Ook is er specifieke aandacht voor communicatie met verschillende doelgroepen: jongeren, zwangeren, ouderen, gehandicapten, allochtonen.

Studenten van buiten de regio mogen stage lopen in de omgeving van hun woonplaats. Vanuit de hogeschool komt er een docent op stagebezoek en word je intensief begeleid.

Studiekeuze

Een studie kiezen heeft gevolgen voor je toekomst. Je wilt graag op de juist plek terechtkomen, waar je het beste uit jezelf kunt halen. Daarvoor is het belangrijk dat je het studiekeuzeproces stap voor stap
doorloopt. Zo onderzoek je interesses, talenten en de mogelijkheden voordat je een studie kiest. Betrek andere mensen, familie, vrienden en je loopbaanbegeleider op school bij je keuzeproces. Zij kunnen je
zowel helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf als in bepaalde opleidingen en beroepen. Kijk op www.hva.nl/hulpbijstudiekeuze en ontdek welke stappen jij kunt zetten.