Zoeken
Loading
Open Dag

Leraar Geschiedenis

Officiële naam: Leraar Geschiedenis Tweedegraads

Wie de wereld van vandaag wil begrijpen, kan niet zonder kennis van het verleden. Tijdens deze opleiding leer je hoe je de jeugd op een inspirerende wijze kan laten kennismaken met het vak geschiedenis. Je krijgt vakken als Historisch Redeneren, Staatsinrichting, Wereldgeschiedenis en Cultureel-Mentale Geschiedenis. Daarnaast krijg je vakken die je voorbereiden op het leraarschap zoals Didactiek, De Ontwikkeling van de Adolescent en Geschiedenisdidactiek. Praktijkervaring doe je op tijdens stages en projecten.

Geschiedenis iets voor jou?

Als docent draag je kennis over en sta je stevig in je schoenen. Je maakt leerlingen enthousiast voor het vak en begeleidt hen bij het bereiken van hun doelen. Heb jij een passie voor geschiedenis en werk je graag met jongeren? Dan is dit misschien jouw opleiding. Om vast te stellen of deze opleiding echt goed bij je past, voeren wij een studiekeuzegesprek met je.

Werkveld leraar geschiedenis

Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als tweedegraadsleraar op het vmbo en in de onderbouw havo en vwo. Ook buiten het onderwijs kun je aan het werk. Bijvoorbeeld als educatief medewerker in een museum, of als voorlichter bij de gemeente of andere (overheid)instanties.

Gedegen praktijkervaring en afstudeerrichting

De HvA heeft een intensieve samenwerking met veertig opleidingsscholen. Je kunt kiezen om je stage te lopen op een van deze scholen, waardoor je intensief kennismaakt met de praktijk en je competenties als leraar extra ontwikkelt.

In het derde jaar kun je kiezen voor een afstudeerrichting: lesgeven in de onderbouw havo/vwo of lesgeven op het vmbo. Hierdoor sluit je kennis en ervaring goed aan op jouw toekomstige werkplek. Voor de specialisering havo/vwo volg je vakken waardoor je je kennis verder verdiept. Voor de specialisatie vmbo verbreed je je kennis met vakken bij de opleiding Leraar Aardrijkskunde met het oog op het leergebied Mens en Maatschappij in het vmbo.

Studiekeuze

Een studie kiezen heeft gevolgen voor je toekomst. Je wilt graag op de juist plek terechtkomen, waar je het beste uit jezelf kunt halen. Daarvoor is het belangrijk dat je het studiekeuzeproces stap voor stap
doorloopt. Zo onderzoek je interesses, talenten en de mogelijkheden voordat je een studie kiest. Betrek andere mensen, familie, vrienden en je loopbaanbegeleider op school bij je keuzeproces. Zij kunnen je
zowel helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf als in bepaalde opleidingen en beroepen. Kijk op www.hva.nl/hulpbijstudiekeuze en ontdek welke stappen jij kunt zetten.