Zoeken
Loading
Open Dag

Fysiotherapie

Officiële naam: Opleiding tot Fysiotherapeut

Als fysiotherapeut ben je een belangrijke schakel in het genezingsproces van vele mensen. Je onderzoekt, voorkomt en/of behandelt lichamelijke problemen zodat mensen weer zo goed mogelijk hun dagelijkse leven kunnen leiden.

Fysiotherapie iets voor jou?

Fysiotherapie is een pittige studie, waarvoor je een doener moet zijn en waarvoor je ook flink moet studeren. Deze opleiding verwacht van jou dat je geïnteresseerd bent in mensen van alle leeftijden, zowel op medisch als op sociaal gebied. Daarnaast is besluitvaardigheid een belangrijke karaktereigenschap, evenals een oplossingsgerichte instelling. Vind jij het belangrijk om mensen te helpen en ben je sociaal- en communicatief vaardig? Herken je jezelf hierin en vind je het leuk om mensen te helpen bij een gezonde manier van bewegen? Dan is de opleiding Fysiotherapie geschikt voor jou. De opleiding kenmerkt zich door de persoonlijke aanpak en hoge onderwijskwaliteit.

Werkveld fysiotherapeut

Aan het woord

Lindsay Stegenga, eerstejaars student Fysiotherapie

Je moet het echt leuk vinden om met je neus in de boeken te zitten. In het eerste half jaar leer je de basis van de gehele opleiding: alle botten, spieren, ligamenten, bloedvaten en zenuwen moet je kennen. En al deze onderdelen hebben meerdere functies die je zo moet kunnen opnoemen.

Lees meer

Na het behalen van je diploma beschik je over voldoende kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan als fysiotherapeut. Je behandelt verschillende klachten, van sportblessures tot klachten na een ongeval. Je kunt werken in particuliere fysiotherapie praktijken, ziekenhuizen, revalidatiecentra, maar ook bij fitnesscentra en bedrijven zijn fysiotherapeuten werkzaam. Na de studie heb je bovendien de mogelijkheid om je te specialiseren als kinderfysiotherapeut, geriatrisch fysiotherapeut of psychosomatisch fysiotherapeut. In binnen- en buitenland staan Nederlandse fysiotherapeuten goed bekend om hun deskundigheid.

Studie en praktijk

Tijdens de opleiding ontwikkel je jezelf tot een deskundige fysiotherapeut. Hoorcolleges gaan bijvoorbeeld over de Anatomie, Fysiologie, Pathologie. In praktijklessen leer je hoe je patiënten kunt onderzoeken en behandelen. Tijdens stages, onderzoeksopdrachten en projecten in de praktijk leer je zelfstandig werken in uiteenlopende werkvelden. Omdat Fysiotherapie een populaire studie is, wordt er gewerkt met loting.

Fysiotherapie heeft een loting

Fysiotherapie is een populaire opleiding met meer geïnteresseerden dan opleidingsplaatsen. De opleiding heeft daarom een numerus fixus ingesteld: een beperkt aantal plekken. Dit betekent dat er een decentrale selectie plaatsvindt én dat er geloot wordt.

  • Wil je deelnemen aan de decentrale selectie? Dan moet je je uiterlijk op 15 februari 2014  inschrijven via Studielink. Vraag ruim op tijd je DigiD aan (we adviseren je dit te doen voor 15 januari).
  • Wil je deelnemen aan de loting? Dan moet je je uiterlijk op 1 mei* 2014 inschrijven via Studielink. Vraag ruim op tijd je DigiD aan (we adviseren je dit te doen voor 1 april).

*Hoewel DUO de datum van 15 mei aanhoudt, is ons advies je uiterlijk op 1 mei aan te melden. Hiermee behoud je toelatingsrecht tot andere opleidingen in het geval je wordt uitgeloot.

We raden je aan je goed te oriënteren op een alternatief, voor het geval je wordt uitgeloot. Kijk voor meer informatie over de procedures onder Inschrijven.

Studiebelasting

De opleiding verwacht van studenten motivatie en een grote mate van zelfstandigheid. Deze opleiding is een van de zwaardere hbo-opleidingen op het gebied van gezondheidszorg en neemt, inclusief zelfstudie, veertig uur per week in beslag.

Ligt jouw hart in de zorg?

Is Fysiotherapie een opleiding die bij jou past? Ligt jouw hart in de zorg? Of past een economische, maatschappelijke, juridische of technische opleiding beter bij jou? Niets is moeilijker dan het maken van een goede studiekeuze. Onderzoek daarom je interesses, talenten en mogelijkheden voordat je een studie kiest. Kijk op hva.nl/hulpbijstudiekeuze en ontdek welke stappen jij kunt zetten.