Zoeken
Loading
Open Dag

Ergotherapie

Officiële naam: Opleiding voor Ergotherapie

Voor sommige mensen is het uitvoeren van dagelijkse bezigheden niet meer vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, na een ziekte of door een psychisch probleem. Als ergotherapeut begeleid en adviseer je mensen die daarmee te maken krijgen.

Wat houdt ergotherapie in?

Als ergotherapeut word je in feite een expert op het gebied van ‘doen’ in de breedste zin van het woord. Je begeleidt en adviseert mensen bij de dagelijkse bezigheden die zij belangrijk vinden. Daarbij gaat het vaak om dingen die eigenlijk heel ‘normaal’ of ‘leuk’ zouden moeten zijn. Samen met de cliënt bespreek je alternatieve mogelijkheden en probeer je deze uit. Je adviseert, begeleidt en bedenkt samen oplossingen in de school-,werk- en leefomgeving. Of je adviseert scholen over de manier waarop kinderen met een beperking mee kunnen doen.

Wat doet een ergotherapeut?

Als ergotherapeut luister je naar wensen en behoeften van de cliënt, observeer en analyseer je de dagelijkse bezigheden van de cliënt in zijn omgeving en zoek je naar de oorzaak van het probleem. Je overlegt met de arts, fysiotherapeut, of andere betrokkenen zoals leerkrachten of familieleden, om een compleet beeld te krijgen. Daarna ga je samen met de cliënt de dagelijkse activiteiten die problemen opleveren aanpassen of anders doen. Je begeleidt hierbij niet alleen de cliënt, maar ook de mensen in de omgeving zoals familie, een leerkracht of een leidinggevende.

Werkveld ergotherapeut

Aan het woord

Willem Boon, eerstejaars Ergotherapie

Door te werken aan echte beroeps-opdrachten leer je met wat voor soort vraag-stellingen je later te maken krijgt en leer je kennis op een creatieve manier toe te passen.

Lees meer

Het werkveld van de ergotherapeut is uitgebreid en divers. Zo:

Ergotherapeuten werken in de gezondheidszorg, bij gemeentes, in het bedrijfsleven, het onderwijs of in de welzijnszorg.

Studie en praktijk

Tijdens de opleiding ontwikkel je jezelf tot een deskundig ergotherapeut. Naast een flinke medische basis, krijg je ook maatschappelijke, sociale en creatieve vakken. Zo volg je vakken als Ergotherapie, Sociologie, Psychologie, Neurologie, Kinesiologie en Activiteiten. Deze unieke combinatie geeft de veelzijdigheid van het beroep aan. Praktijkervaring doe je al in je eerste jaar op tijdens stages, beroepsopdrachten en projecten.

Waarom Ergotherapie aan de HvA?

Als je kiest voor de opleiding Ergotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam kies je voor modern onderwijs, gericht op de praktijk. De opleiding heeft veel contacten met het werkveld. Dat levert stageadressen en beroepsopdrachten op, waar je gedurende de opleiding samen met andere studenten aan werkt. Op die manier doe je praktijkervaring op binnen gerenommeerde organisaties in zorg, onderwijs en welzijn.

Onze docenten zijn vaak direct betrokken bij de ontwikkeling van methodieken en richtlijnen binnen het vakgebied. Een aantal van hen zijn medeauteur van Nederlandse studieboeken die op de opleidingen in Nederland en België gebruikt worden. Wil je meer weten over de waardering van de opleiding door studenten? Kijk dan onder Studenttevredenheid.

Ergotherapie iets voor jou?

Ben jij maatschappelijk betrokken en vind je het belangrijk om in je werk iets te betekenen voor mensen? Ben jij behulpzaam, heb je een groot inlevingsvermogen en werk je graag met mensen? Ben je daarnaast praktisch en oplossingsgericht ingesteld? Ben je zowel geïnteresseerd in medische als in sociaal-psychologische vakken? Dan is de opleiding Ergotherapie misschien geschikt voor jou.

Twijfel je nog of jouw hart bij zorg en welzijn ligt? Past een economische, sportieve of technische opleiding beter bij jou? Niets is moeilijker dan het maken van een goede studiekeuze. Onderzoek daarom je interesses, talenten en mogelijkheden voordat je een studie kiest. Kijk op hva.nl/hulpbijstudiekeuze en ontdek welke stappen jij kunt zetten.