Zoeken
Loading
Open Dag

Bedrijfseconomie

Stel je voor, je werkt bij een multinational in levensmiddelen en de directie wil een concurrent overnemen. Welke financiële gevolgen heeft dit? Of je bent in dienst bij een ICT-bedrijf en de personeelskosten zijn de laatste jaren enorm gestegen. Wat adviseer je het management? Als bedrijfseconoom ben je vaak de financiële spil in het bedrijf, het aanspreekpunt van het management van banken en van de accountant als het om geld en financiële beslissingen gaat. Efficiënt inzetten van mensen (wat kost je personeel?), gebruiken van informatie en stroomlijnen van processen: dat is in principe de taak van een bedrijfseconoom.

Is Bedrijfseconomie iets voor jou?

Heb je een zakelijke instelling? Vind je het leuk om zo efficiënt mogelijk met geld om te gaan? Werk je graag met cijfers en heb je er plezier in financiële vraagstukken op te lossen en vind je het leuk om erover te vertellen? Dan is de opleiding Bedrijfseconomie (BE) misschien iets voor jou.

Nieuw driejarig traject voor vwo’ers

Per september 2014 gaat binnen de opleiding Bedrijfseconomie een driejarig traject voor vwo’ers van start. Je wordt toegelaten tot dit traject als je in het bezit bent van een vwo-diploma. Ook met een havo-diploma met gemiddeld een 8 op je cijferlijst ben je toelaatbaar tot het driejarig traject. Voor dit vwo-traject gelden dezelfde profiel/toelatingseisen als voor de vierjarige bachelor (zie Toelatingseisen).  Met de profielen E&M, N&T en N&G heb je de meeste kans op succes. Met profiel C&M adviseren we je de vierjarige bachelor te volgen, omdat bij dit profiel rekenen en wiskunde in mindere mate aan bod komen.  Je bent als vwo’er uiteraard vrij om sowieso voor de vierjarige opleiding te kiezen. Het eindniveau van een student van het driejarige vwo-traject is gelijk aan het vierjarige traject. Dezelfde informatie wordt in minder tijd behandeld. Als je dit traject succesvol hebt afgerond, krijg je een volwaardig bachelordiploma Bedrijfseconomie van onze geaccrediteerde opleiding. Met dit diploma kun je doorstromen (al dan niet met een schakeljaar) naar de Universiteit van Amsterdam naar de masteropleidingen Accountancy and Control en Business Studies. De inschrijfprocedure is hetzelfde als voor de vierjarige opleiding. Kijk voor meer informatie op www.hva.nl/be-3jaar.

Aan het woord

Michael Pelk 3e jaar Bedrijfseconomie

"Voor mijn studie aan de Hogeschool van Amsterdam werkte ik op een accountants-
kantoor. Al snel kwam ik tot de conclusie dat deze bedrijfstak, en dan met name het economisch aspect, de richting is waar ik in verder wilde."

Lees meer

Van financieel consultant tot beleggingsadviseur

Met een diploma Bedrijfseconomie op zak kun je meestal in veel financieel-economische functies aan de slag. Misschien adviseer je straks als financieel consultant de bedrijfstop van een multinational. Of je werkt als beleggingsadviseur juist bij een kleine beleggingsmaatschappij. Houd je je liever bezig met boekhouding, kredietverstrekking of belastingadvies? Ook dat is vaak mogelijk. Het is ook maar net bij welke richting jij je het meeste thuis voelt.

Heb jij ondernemersbloed?

Droom jij ook van een eigen bedrijf? Als je strategisch inzicht hebt en ambitieus bent, kun je na de opleiding Bedrijfseconomie ook voor jezelf beginnen. Je begint bijvoorbeeld als zelfstandig financieel adviseur of start je eigen administratiebureau. Voor ondernemende bedrijfseconomen zijn er in principe veel mogelijkheden.

Verschil diverse financiële opleidingen
  Inhoud Beroep
Acountancy Inzicht in de (controle) van financiën van bedrijven en leidt op tot adviseur op financieel administratief en fiscaal gebied accountant
Bedrijfseconomie Inzicht in de financieel economische bedrijfsvoering van een organisatie (financiële en administratieve processen) financieel analist
controller
accountmanager
Fiscaal Recht Economie Doorgronden van het belastingstelsel en advisering hieromtrent van particulieren en bedrijven fiscalist belastingdeskundige
financieel planner
Financial Services Management Adviseren en verkopen van diensten en producten en het afstemmen van inhoudelijke en organisatorische werkzaamheden daarop, het uitvoeren van financiële analyses (bijvoorbeeld kredietanalyses) financieel adviseur
hypotheekadviseur
beleggingsadviseur
schadeacceptant
relatiebeheerder

Introductieprogramma

Om optimaal te kunnen studeren en presteren, is het van belang je medestudenten goed te leren kennen. Je gaat tenslotte tijdens je studie intensief met elkaar samenwerken. In de week voorafgaand aan de lessen (van maandag 25 augustus tot en met vrijdag 29 augustus) ga je naar de Ardennen en volg je de Studie Beroepsoriëntatie dagen (SBO-dagen) op locatie Fraijlemaborg. Na die introductieweek heb je een goede band opgebouwd met je klasgenoten. De ervaring leert dat een hechte band met je klasgenoten positief bijdraagt aan je studiesucces. Zorg dus dat je erbij bent en start met een voorsprong.