Hogeschool van Amsterdam

Verder studeren

Toegepaste Psychologie

Na afronding van de bachelor Toegepaste Psychologie kun je ervoor kiezen om je verder te verdiepen in het sociaal wetenschappelijke vakgebied. Dat kan via een universitaire master of via een toegepaste (hbo-)master.

Toegepaste Psychologie biedt samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA) de mogelijkheid om je tijdens je hbo-opleiding voor te bereiden op de wetenschappelijke master Psychologie. Vanaf het derde studiejaar kun je naast de vakken bij de HvA ook vakken bij de UvA volgen. Op de UvA leer je hoe je wetenschappelijk onderzoek doet, ontwikkel je academische vaardigheden en specialiseer je je in een masterrichting. Na het afronden van het kwalificatieprogramma zijn er verschillende eenjarige psychologiemasters te volgen aan de Faculteit Maatschappij en Gedrag van de UvA.

Het voordeel van dit kwalificatieprogramma is dat je na je hbo-opleiding niet eerst een (duur) schakeljaar hoeft te volgen om aan een mastertrack Psychologie te kunnen beginnen. Het kwalificatieprogramma is in 2009 gestart. Elk jaar wordt het programma geƫvalueerd en verbeterd. De mastertracks zijn toelaatbaar via selectie. Een afgerond kwalificatieprogramma geeft dus niet automatisch toegang. Kijk voor meer informatie op de website van de UvA.

Bij de HvA kun je in je vierde studiejaar verschillende doorstroomminoren volgen. Via de doorstroomminor Sociaalwetenschappelijk Onderzoek krijg je een aantal studiepunten vrijstelling voor een van de schakeltrajecten van de UvA. Na het afronden van het schakeltraject zijn er verschillende masters te volgen aan de UvA.

Verschillende masters aan de UvA:

  • Forensische Orthopedagogiek
  • Sociologie
  • Social Policy and Social Problems
  • Onderwijskunde
  • Opvoedingsondersteuning

De doorstroomminor Sociologie biedt een vergelijkbaar traject. De HvA kent ook een doorstroomminor Communicatiewetenschappen.

Kijk voor meer informatie over deze doorstroomminoren bij Minoren.

Als je een aantal jaren werkervaring hebt en een ervaren professional bent, kun je aan de HvA de master Social Work in deeltijd volgen. De master Social Work is bedoeld voor hbo-geschoolde professionals in de sectoren zorg en welzijn die verdieping zoeken in hun vakgebied en willen doorgroeien in de beroepspraktijk. De opleiding voorziet in een aantoonbare maatschappelijke behoefte: senior professionals die midden in de praktijk staan en het verschil willen maken in hun organisatie.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 30 november 2017