Hogeschool van Amsterdam

Internationaal

Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Een studieperiode in het buitenland verdiept je opleiding en verrijkt je persoonlijkheid. Het levert je meer op dan studiepunten alleen, zoals nieuwe visies, kennis van een andere taal en cultuur en internationale contacten. Het heeft ook meerwaarde voor jou persoonlijk: je wordt zelfstandiger, flexibeler en je doet nieuwe ervaringen op.

Het internationale perspectief van de opleiding komt in diverse onderdelen van het curriculum van SPH aan bod. Ook lees je als student internationale literatuur en ben je op de hoogte van de actuele internationale ontwikkelingen in het werkveld van de SPH’er. Je kunt ook gebruikmaken van een zelfstudieprogramma Engels. Er zijn verschillende mogelijkheden om naar het buitenland te gaan voor een onderdeel van je studie.

In het eerste en tweede jaar kun je een internationaal keuzevak kiezen. Er zijn een aantal uitwisselingsprogramma’s met partners in Berlijn, Marokko en Parijs. Een internationaal keuzevak volg je gewoon in de Nederlandse taal op de hogeschool, maar je verblijft in de periode waarin je het keuzevak volgt een week in het buitenland. In het buitenland spreek je vakgenoten en zie je hoe social work in dat land is geregeld.

In het derde jaar is er de mogelijkheid om 5 of 10 maanden stage te lopen in het buitenland. Als je de ambitie hebt om in het buitenland stage te lopen, dan is het belangrijk dat je op tijd begint met de oriëntatie en voorbereiding. Bespreek je ambities met de coördinator Internationale Stages (CIS) Astrid Lassche (a.a.lassche@hva.nl), je slb’er en het International Office. Daar kun je terecht met al je vragen over de studiemogelijkheden in het buitenland.

In het vierde jaar kun je onder bepaalde voorwaarden het Beroepsvraagstuk in het buitenland doen. Studenten die hiervoor kiezen, gaan doorgaans terug naar de stageplek in het buitenland waar zij in jaar 3 stage hebben gelopen. Bovendien zijn er mogelijkheden om de minor (zoals de minor Jeugdzorg) geheel of gedeeltelijk in het buitenland te volgen, bijvoorbeeld in Denemarken, Noorwegen of België.

Voor vragen over internationalisering bij SPH kun je terecht bij de coördinator internationalisering: Tanny Bakker, j.c.bakker@hva.nl. Meer informatie vind je in de A-Z onder Studie en Stage in het buitenland.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 21 juli 2017