Hogeschool van Amsterdam

Oefentherapie Mensendieck

Opleiding tot Oefentherapeut Mensendieck. Bachelor, voltijd

Een hockeyer die alleen met pijnscheuten een punt kan drukken. Een breakdancer wiens rug niet zo blij is met een back spin. Een gestreste parttime moeder die zonder pijn haar peuter niet in of uit het fietsstoeltje krijgt. Of misschien wel een bejaarde automobilist die door die stijve nek nauwelijks achterom kan kijken. Als je bent opgeleid tot oefentherapeut zouden deze mensen zo maar jouw cliënten kunnen zijn.

Bij klachten aan spieren, banden, gewrichten en zenuwen denkt men meestal als eerste aan de fysiotherapeut. Maar als die klachten blijven terugkeren, is er meer aan de hand. Ze kunnen het gevolg zijn van een bepaalde ziekte of te maken hebben met de manier van leven en bewegen. En dat is het terrein van de oefentherapeut.

De oefentherapeut analyseert samen met zijn cliënten welk gedrag de klachten veroorzaakt of verergert. Hij leert hen gezonder te bewegen en hun levensstijl zo aan te passen dat zij die klachten zelf kunnen verhelpen en voorkomen. Worden klachten veroorzaakt door een bepaalde ziekte, dan is de behandeling erop gericht om daar zo gezond mogelijk mee om te gaan.

Als oefentherapeut zet je mensen letterlijk en figuurlijk in beweging. Je helpt hen om weer met plezier hun beroep of hobby uit te oefenen, zorgeloos te sporten of gewoon te genieten van hun vrije tijd. Heel dankbaar werk dus!

PRAKTIJKVOORBEELD

Een tijdje terug viel Lisa van haar fiets toen ze op weg was naar haar werk. Ze had haast, want ze kwam om in het werk en wilde 's avonds nog naar Yoga. Sindsdien heeft ze pijn in haar nek en linkerschouder. Ook klaagt ze over vermoeidheid. Tijdens oefentherapie bleek dat ze te veel van haar lichaam vergt en te weinig rust neemt. Op het werk bleek ze te lang in dezelfde, verkeerde houding te zitten, wat haar nek en schouderklachten verergert. Samen met haar oefentherapeut stelde ze een therapieplan op. In dit plan staat wat Lisa wil bereiken en wat ze moet veranderen om dat doel te bereiken. Bijvoorbeeld dat ze minder vaak haar werk en vaker haar Yoga voor moet laten gaan. Want juist de Yoga oefeningen zijn goed voor haar nek en schouders. Op tijd stoppen met werken en ontspannen tijdens Yoga zorgt er bovendien voor dat ze minder snel moe is.

WAAR GA JE WERKEN?

Minder stress, gezonder eten en drinken en meer bewegen, het houdt veel mensen bezig. Als oefentherapeut kun je dan ook bij tal van organisaties aan de slag. Denk aan een revalidatiecentrum, ziekenhuis, bedrijf of gemeente. Je kunt natuurlijk ook je eigen praktijk starten.

Mensen die vaak een beroep doen op een oefentherapeut zijn o.a. zwangere vrouwen, muzikanten, bejaarden, (prof)sporters, dansers en mensen met een fysiek zwaar beroep zoals horecamedewerkers, stratenmakers en verhuizers.

Vind je het leuk om je te specialiseren in een bepaalde doelgroep? Dan kun je bijvoorbeeld een kinderoefentherapeut of geriatrisch revalidatietherapeut worden. Op deze pagina lees je meer over de uiteenlopende beroepsmogelijkheden.

Je bent van meerdere markten thuis

De oefentherapeut is een expert in gezond bewegen en werkt vanuit een holistische visie: hij kijkt niet enkel naar de afzonderlijke fysieke klachten, maar naar het gehele individu en alles wat met diens klachten te maken kan hebben. Indien nodig, betrekt hij ook de naasten bij de behandeling, zoals ouders, partners of verzorgers.

Als oefentherapeut heb je de nodige kennis in huis van andere beroepen. Bijvoorbeeld de medische kennis met een fysiotherapeut, bewegingskennis met een psychomotorisch therapeut en kennis van psychologische denkprocessen met een psycholoog. Je moet goed kunnen samenwerken met andere zorgprofessionals, zoals artsen en verpleegkundigen, en om mensen te leren het zelf te doen, beschik je over coachende kwaliteiten.

Al die kennis en vaardigheden doe je op tijdens de opleiding Oefentherapie. Benieuwd hoe? Lees hier meer over het studieprogramma.

OEFENTHERAPIE MENSENDIECK IETS VOOR JOU?

Deze opleiding past bij jou als je het leuk vindt om mensen te motiveren gezonde keuzes te maken. Je bent positief, ondernemend, zelfstandig en energiek. Je kan goed met mensen omgaan en hebt uiteraard iets met het menselijk lichaam, gezondheid en beweging. Maar waar je vooral in geïnteresseerd bent, is de mens achter de klacht. Die wil je in beweging krijgen.

WAAROM OEFENTHERAPIE AAN DE HVA?

Amsterdam straat
  • Oefentherapie is een innovatieve opleiding met uitdagende onderzoeksprojecten.
  • Studenten oordelen positief over de praktijkervaring en betrokkenheid van docenten, het leren samenwerken, de groepsgrootte en de sfeer op de opleiding. (Bron: Nationale Studenten Enquête 2017).
  • Je studeert in de hoofdstad met zijn grootstedelijke zorguitdagingen en diversiteit in doelgroepen.
  • Je kunt je als student ontwikkelen binnen de Community of Practice. Dat is de unieke samenwerking tussen studenten, docent-onderzoekers en praktiserend oefentherapeuten. 
  • De HvA heeft een uniek samenwerkingsverband met het naastgelegen Academisch Medisch Centrum (AMC) en de Universiteit van Amsterdam (UvA).
  • Met je bachelor diploma heb je direct toegang tot vele masteropleidingen op het gebied van gezondheid, innoveren en begeleiden. Om je te kwalificeren voor directe toegang tot een Master Bewegingswetenschappen of Gezondheidswetenschappen kun je tijdens je bachelor de Honours Module Voorbereiding Master Human Movement Sciences (VU) volgen.

De opleiding Oefentherapie werkt met competentiegericht onderwijs. Je lost actuele beroepsvraagstukken op waarin je kennis, vaardigheden en beroepshouding samenkomen. De aard van de opdrachten verschilt en wordt complexer naarmate je vordert in de opleiding.

Lees meer

Deze opleiding biedt studenten 17 contacturen per week in het eerste studiejaar. Een studiejaar bevat 42 lesweken. Een contactuur is een onderwijsuur (van 50 minuten) waarbij een docent aanwezig is.

Lees meer

Met de opleiding Oefentherapie word je opgeleid tot paramedisch therapeut op het gebied van dagelijks bewegen. Functies als oefentherapeut, gezondheidscoach, zwangerschapstherapeut, bewegingsdeskundige of bedrijfsoefentherapeut behoren tot de beroepsmogelijkheden. Je kunt binnen een bedrijf of instelling aan de slag of je begint voor jezelf.

Lees meer

Je wordt tot deze opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo-, of mbo-4 diploma. Er zijn geen aanvullende eisen. Wel adviseren we je biologie te kiezen voor een betere aansluiting.

Lees meer

Schrijf je uiterlijk op 1 mei in via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en verkrijgen van een DigiD neemt ca. 5 werkdagen in beslag. Na inschrijving is het verplicht om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Je wordt hiervoor door de opleiding uitgenodigd en krijgt een studiekeuzeadvies.

Lees meer
Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid