Hogeschool van Amsterdam

Oefentherapie Mensendieck

Opleiding tot Oefentherapeut Mensendieck. Bachelor, voltijd

Een oefentherapeut is een expert in gezond bewegen. Je geeft mensen met langdurige klachten inzicht in hoe ze bewegen, waar de klachten vandaan komen en hoe ze zichzelf kunnen helpen. Samen met de patiënt stel je doelen op en werk je toe naar de toekomst. Zo zorgen jullie er samen voor dat het leven van de patiënt  leuker wordt. In de kern komt Oefentherapie neer op het veranderen van het dagelijks bewegen.

PRAKTIJKVOORBEELD

Stel je voor, Lisa is tijdens het wielrennen in de zomer gevallen en heeft sinds die tijd pijn in haar nek en linkerschouder. Omdat ze zo gedreven is in werk en privé  zorgt dit voor vermoeidheidsklachten. Als oefentherapeut analyseer je samen met Lisa hoe zij op dit moment beweegt, hoe zij haar pijn ervaart en wat zij zou kunnen doen om haar dagelijkse bewegen te veranderen. Je stelt samen met Lisa een therapieplan op en bekijkt wat zij weer wil kunnen in haar werk in de ict en hoe zij haar hobby yoga weer kan oppakken.

WAAR GA JE WERKEN?

Je werkt met kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Je behandelt en begeleidt mensen met langdurige pijnklachten aan het bewegingsapparaat. Als oefentherapeut kun je een eigen praktijk starten, bij een instelling of bij een bedrijf aan de slag.

Als oefentherapeut kun je je specialiseren in bepaalde doelgroepen, maar ook is een specialisatie binnen het werkveld mogelijk. Je kunt gaan werken als kindertherapeut, zwangerschapstherapeut, psychosomatisch therapeut (behandelt ook psychische klachten) of revalidatietherapeut voor ouderen.  

Je kunt je eigen praktijk starten, of je als zelfstandige vestigen in het gezondheidscentrum. Je kunt gaan werken in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of verpleeghuis. Ook kun je bij een bedrijf gaan werken om te adviseren over gezond blijven werken. Oefentherapeut is een veelzijdig beroep waarmee je een positieve bijdrage levert aan de gezondheid en het welzijn van mensen in hun thuis- en werksituatie. Je expertises zijn dagelijks bewegen en het veranderen van gedrag. Je doet dankbaar werk, want je begeleidt mensen bij het ontdekken en volhouden van gezond beweeggedrag. Daardoor ervaren ze als het goed is minder (pijn)klachten en kunnen ze blijven werken en bewegen.

van anatomie tot coaching

Omdat oefentherapeut zo’n breed beroep is, heb je veel kennis en vaardigheden nodig. In de eerste plaats heb je kennis van het menselijk lichaam nodig: je volgt op de opleiding een vak als Anatomie en Ergonomie. Omdat je uiteindelijk jouw cliënt wilt helpen bij het veranderen van zijn beweeggedrag, is het belangrijk dat je weet hoe je mensen kunt coachen. Je ontwikkelt op de opleiding dan ook coachings- en communicatieve vaardigheden. Bijzonder aan het beroep is het dat het niet puur een paramedisch vak is, maar dat er ook veel nadruk ligt op het veranderen van gedrag. Het aanpassen van lichamelijke gewoontes naar gezond bewegen vergt inspanning van de patiënt. Met behulp van oefeningen, coachende gesprekstechnieken en hulpmiddelen begeleidt je de cliënt. Samen bedenken jullie praktische oplossingen.

Daarom heeft een oefentherapeut medische kennis zoals een fysiotherapeut, bewegingskennis zoals een psychomotorisch therapeut, kennis van psychologische denkprocessen zoals een psycholoog en kijkt wat je nodig hebt om te blijven functioneren in de maatschappij zoals een sociaal werker.
Je leert ook hoe belangrijk het is om samen te werken met andere zorgprofessionals. (Daar horen de huisarts, fysiotherapeut, sociaal werker en psycholoog bij.)

OEFENTHERAPIE MENSENDIECK IETS VOOR JOU?

Lijkt het jou leuk en belangrijk mensen te helpen om gezond, met minder pijnklachten en met meer plezier te bewegen? Ben jij een sociaal en ondernemend type? Ben je daarnaast praktisch ingesteld en geef je graag voorlichting? Dan is deze opleiding geschikt voor jou.

WAAROM OEFENTHERAPIE AAN DE HVA?

Amsterdam straat
  • Onze studenten oordelen positief over de praktijkervaring van docenten, het leren samenwerken op de opleiding, de betrokkenheid van docenten bij studenten, de groepsgrootte bij de verschillende onderwijsactiviteiten en de sfeer op de opleiding. (Bron: Nationale Studenten Enquête 2017). Uiteraard zijn we hier trots op.
  • Je kunt je als student ontwikkelen binnen de Community of Practice. Dat is de unieke samenwerking tussen studenten, docent-onderzoekers en praktiserend oefentherapeuten. 
  • De HvA heeft een uniek samenwerkingsverband met het naastgelegen Academisch Medisch Centrum (AMC) en de Universiteit van Amsterdam (UvA).
  • Je studeert in Amsterdam, waar je de grootstedelijke voordelen op het gebied van cultuur en diversiteit hebt.
  • Je kiest voor onderwijs gericht op grote stadsuitdagingen: vergrijzing, armoede, toegankelijke zorg en mondige burgers.
  • Oefentherapie is een kleine opleiding; studenten zijn positief over de sfeer.
  • Tijdens je bachelor kun je de Honours Module Voorbereiding Master Human Movement Sciences (VU) volgen. Om je al tijdens je bachelor Oefentherapie te kwalificeren voor directe start met een Master Bewegingswetenschappen.

De opleiding Oefentherapie werkt met competentiegericht onderwijs. Je lost actuele beroepsvraagstukken op waarin je kennis, vaardigheden en beroepshouding samenkomen. De aard van de opdrachten verschilt en wordt complexer naarmate je vordert in de opleiding.

Lees meer

Deze opleiding biedt studenten 17 contacturen per week in het eerste studiejaar. Een studiejaar bevat 42 lesweken. Een contactuur is een onderwijsuur (van 50 minuten) waarbij een docent aanwezig is.

Lees meer

Met de opleiding Oefentherapie word je opgeleid tot paramedisch therapeut op het gebied van dagelijks bewegen. Functies als oefentherapeut, gezondheidscoach, zwangerschapstherapeut, bewegingsdeskundige of bedrijfsoefentherapeut behoren tot de beroepsmogelijkheden. Je kunt binnen een bedrijf of instelling aan de slag of je begint voor jezelf.

Lees meer

Je wordt tot deze opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo-, of mbo-4 diploma. Er zijn geen aanvullende eisen. Wel adviseren we je biologie te kiezen voor een betere aansluiting.

Lees meer

Schrijf je uiterlijk op 1 mei in via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en verkrijgen van een DigiD neemt ca. 5 werkdagen in beslag. Na inschrijving is het verplicht om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Je wordt hiervoor door de opleiding uitgenodigd en krijgt een studiekeuzeadvies.

Lees meer
Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid