Hogeschool van Amsterdam

Oefentherapie Mensendieck

Officiële naam: Opleiding tot Oefentherapeut Mensendieck

De opleiding Oefentherapie Mensendieck leidt je op tot expert in gezond bewegen. Je leert mensen met lichamelijke klachten hoe ze zichzelf kunnen helpen, zodat ze kunnen blijven werken en bewegen. Daarnaast onderzoek je of je het gedrag kunt veranderen dat tot de klacht heeft geleid. Je gaat op zoek naar de oorzaak en oplossing van problemen in het bewegen van mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden (werk, hobby’s, sport). Als oefentherapeut heb je een belangrijke rol in voorlichting en coaching.

Wat houdt oefentherapie in?

Als oefentherapeut behandel en begeleid je mensen bij wie er problemen ontstaan aan het bewegingsapparaat. Soms ontstaan deze problemen door de manier waarop je je lichaam gebruikt. Je loopt op een manier die veel inspanning kost, of je gebruikt de verkeerde spieren bij het bukken, tillen of gaan zitten. Dagelijkse handelingen dus, die je vaak uitvoert zonder er bewust bij stil te staan. Ook kunnen klachten ontstaan door bepaalde afwijkingen of ziekten.  Als oefentherapeut leer je mensen omgaan met hun klachten en begeleid je ze bij het ontdekken en volhouden van gezond beweeggedrag, zodat ze kunnen blijven werken en bewegen. 

Wat doet een oefentherapeut?

Oefentherapie

Als oefentherapeut help je mensen om gezond en met plezier te bewegen. Je brengt  lichamelijke mogelijkheden en beperkingen in kaart. Je stelt specifieke vragen over iemands leefstijl en -omgeving en je observeert zijn of haar beweeggedrag. Op grond hiervan formuleer je behandeldoelen en stel je in overleg met de cliënt een actieplan op. Door inzicht te geven in de relatie tussen de klacht en het eigen bewegingsgedrag help je de cliënt zijn of haar kwaliteit van leven te verbeteren. Dit doe je met behulp van oefeningen, coachende gesprekstechnieken en hulpmiddelen en ook door de cliënt te begeleiden bij het veranderen van dagelijkse bewegingsgewoontes door samen met hem praktische en toepasbare oplossingen te bedenken.

Oefentherapie Mensendieck iets voor jou?

Lijkt het jou leuk en belangrijk mensen te helpen om gezond en met meer plezier te bewegen? Ben jij een sociaal en ondernemend type? Ben je daarnaast praktisch ingesteld en geef je graag voorlichting? Dan is deze opleiding geschikt voor jou.

Hoe maak je een goede studiekeuze?

Twijfel je nog of je hart wel in de zorg ligt? Past een economische, juridische of technische opleiding beter bij jou? Niets is moeilijker dan het maken van een goede studiekeuze. Onderzoek daarom je interesses, talenten en mogelijkheden voordat je een studie kiest. Kijk op  hva.nl/hulpbijstudiekeuze en ontdek welke stappen jij kunt zetten.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 20 juli 2016