Hogeschool van Amsterdam

Stages en projecten

Maritiem Officier

De twee zeestages van elk vijf maanden staan tijdens de opleiding Maritiem Officier centraal. Daarnaast zijn er beroepsopdrachten en bedrijfsbezoeken.

Per blok wordt er een beroepsopdracht uitgevoerd die aansluit bij de vakken en eventueel je specialisatie (vanaf het tweede jaar). Daarnaast worden er bedrijfsbezoeken en excursies georganiseerd. Voorbeelden:

  • Het meevaren van Hoek van Holland naar Harwich met de Stena Line. Per keer gaan er acht studenten mee. Aandacht voor brug en machinekamer.
  • Hoe maak je een schip weer vaarklaar als dit maanden uit de vaart is, bijvoorbeeld door de recessie? Hoe zit het met de motoren, de elektriciteit en water?
  • Met een loods mee in IJmuiden, bijvoorbeeld een schip veilig de Amsterdamse haven binnen laten varen.
  • Het plannen van een zeereis, bijvoorbeeld van Rotterdam naar New York. Welke route neem je, welke kaarten heb je nodig, hoeveel brandstof heb je nodig, hoe wordt het weer?
  • Een excursie naar de luxe cruiseschepen van de Holland America Line bij de Passengers Terminal Amsterdam.

Ook worden presentaties gehouden door en bij bedrijven, bijvoorbeeld bij overslagbedrijf OBA en het bedrijf Imtech Marine en Offshore voor een presentatie over geïntegreerde brugsystemen en digitale automatisering aan boord van schepen.

Een paar voorbeelden van (afstudeer)stages:

(Afstudeer)stages loop je aan boord van een schip. Afhankelijk van je interesse kan dit een cruiseschip, een bulkcarrier, een tanker of een containerschip zijn. Tijdens je afstudeerstage analyseer je een vraag of een probleem relevant voor het schip en/of de rederij en breng je advies uit. Enkele voorbeelden van onderwerpen: geïntegreerde brugsystemen, ballastsystemen, laadgerei, energiebesparing, of verwerking van sanitair afvalwater aan boord. Je rondt je studie af met een scriptie over dit onderwerp gevolgd door een presentatie aan de opleiding.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 3 oktober 2016