Hogeschool van Amsterdam

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Bachelor, duaal

Tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) leer je zelfstandig en in samenwerking met andere professionals hoe je mensen met uiteenlopende achtergronden en problemen tot hun recht kan laten komen in onze samenleving. MWD aan de Hogeschool van Amsterdam volg je midden in Amsterdam. Je komt in aanraking met een grote diversiteit aan mensen en hulpvragen. Je doet veel praktijkervaring op tijdens stages en praktijkopdrachten.

MWD iets voor jou?

Heb jij de moed om mensen te helpen bij het vinden van nieuwe manieren om met hun problemen om te gaan, zodat ze sociaal sterker worden en zichzelf kunnen redden? Ook als het gaat om kinderen of mensen met schulden of verslaving? Ben je zelfstandig en flexibel en kun je goed samenwerken met anderen? Herken je jezelf hierin, dan is de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening wellicht iets voor jou.

In het eerste en tweede jaar van de opleiding krijg je zicht op het beroep. Je leert hoe je onderzoek doet en om methodisch te werken met cliënten, gezinnen en groepen. De methodiekprogramma’s worden ondersteund door aparte theorieprogramma’s, zoals Psychologie, Psychiatrie, Culturele Antropologie, Sociologie en Recht. Er is aandacht voor de complexe problematiek van cliënten en het trainen van beroepsvaardigheden. Op deze manier worden kennis, vaardigheden en houding met elkaar verbonden.

Lees meer

Een studiejaar bevat 42 lesweken. In het eerste jaar heb je op maandag les; daarnaast heb je een studiebelasting van ongeveer 12 uur per week. Er is geen avond- of weekendonderwijs.

Lees meer

Je studeert af als startbekwame maatschappelijk werker. Je bent onder andere werkzaam als buddy, reclasseringswerker, jeugdhulpverlener, gezinsbegeleider, trajectcoach, bedrijfsmaatschappelijk werker, straathoekwerker, algemeen maatschappelijk werker of schuldhulpverlener. Je kunt deze functies zowel in het bedrijfsleven uitoefenen als in non-profit organisaties.

Lees meer

Je wordt tot deze opleiding toegelaten als je beschikt over een havo-, vwo-, of mbo-4-diploma.

Lees meer

Schrijf je uiterlijk in op 1 mei via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig (reken hiervoor op circa 5 werkdagen). Na inschrijving is het verplicht deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Je wordt hiervoor door de Hogeschool van Amsterdam uitgenodigd. Na deelname krijg je een studiekeuzeadvies.

Lees meer
Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht