Hogeschool van Amsterdam

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Bachelor, deeltijd

Tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) leer je zelfstandig en in samenwerking met andere professionals hoe je mensen met uiteenlopende achtergronden en problemen tot hun recht kan laten komen in onze samenleving. MWD aan de Hogeschool van Amsterdam volg je midden in Amsterdam. Je komt in aanraking met een grote diversiteit aan mensen en hulpvragen. Je doet veel praktijkervaring op tijdens stages en praktijkopdrachten.

MWD in deeltijd iets voor jou?

Tijdens de deeltijdopleiding kom je iedere week voor twee of drie dagdelen naar de opleiding. Tegelijkertijd doe je praktijkervaring op in het werkveld voor 16 tot 20 uur per week. Door de combinatie van theorie en praktijk ontstaat een leerzame wisselwerking. Je past de geleerde stof direct toe in de praktijk en je neemt casuïstiek uit de praktijk mee naar de opleiding. Zowel op de opleiding als in de praktijk werk je aan het ontwikkelen van competenties. Competenties zijn gericht op de integratie van kennis, vaardigheden en houding die je gebruikt in de beroepspraktijk.

In het eerste en tweede jaar van de opleiding krijg je zicht op het beroep. Je leert hoe je onderzoek doet en om methodisch te werken met cliënten, gezinnen en groepen. De methodiekprogramma’s worden ondersteund door aparte theorieprogramma’s, zoals Psychologie, Psychiatrie, Culturele Antropologie, Sociologie en Recht. Er is aandacht voor de complexe problematiek van cliënten en het trainen van beroepsvaardigheden. Op deze manier worden kennis, vaardigheden en houding met elkaar verbonden.

Lees meer

Een studiejaar bevat 42 lesweken. In het eerste jaar heb je op maandag les; daarnaast heb je een studiebelasting van ongeveer 12 uur per week. Er is geen avond- of weekendonderwijs.

Lees meer

Je studeert af als startbekwame maatschappelijk werker. Je bent onder andere werkzaam als buddy, reclasseringswerker, jeugdhulpverlener, gezinsbegeleider, trajectcoach, bedrijfsmaatschappelijk werker, straathoekwerker, algemeen maatschappelijk werker of schuldhulpverlener. Je kunt deze functies zowel in het bedrijfsleven uitoefenen als in non-profit organisaties.

Lees meer

Je wordt tot deze opleiding toegelaten als je beschikt over een havo-, vwo-, of mbo-4-diploma.

Lees meer

Voor studiejaar 2017-2018 kun je je vanaf 1 oktober 2016 inschrijven aan de hand van het stappenplan inschrijven. Doe je verzoek tot inschrijving voor 1 augustus 2017. Een verplicht onderdeel van de inschrijving is de studiekeuzecheck.

Lees meer
Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht