Hogeschool van Amsterdam

Jaar 1

Logistics Engineering

De klant wordt steeds veeleisender. Niet alleen op het gebied van productkwaliteit en prijs, maar vooral ook op het gebied van productbeschikbaarheid en service. Doordachte logistiek houdt het bedrijfsleven scherp: logistiek maakt waar wat er bij marketing beloofd wordt.

In het eerste blok van het eerste jaar maak je kennis met verschillende aspecten van de logistiek en met de markt en haar veelzijdigheid. Er wordt veel aandacht besteed aan rekenvaardigheden. Ook krijg je Nederlands en Engels. 

In het tweede blok krijg je meer inzicht in de verschillende aspecten van fysieke distributie. Je leert meer over de organisatie en haar omgeving en verdiept je verder in Nederlands en Engels.

In het derde blok leer je hoe je logistieke processen, in het bijzonder bedrijfsinterne processen, kunt plannen, aansturen en beheersen. Je leert hoe je voorraden kunt managen en hoe je zo kostenefficiënt mogelijk inspeelt op de wensen van de klant. De omgeving waarin je als logisticus werkt verandert snel en daarom leer je meer over waardecreatie en krijg je inzicht in de bijbehorende kosten. Aan het einde van dit blok weet je hoe je omgaat met data (analyse en rapportage) en kun je een presentatie geven over een logistiek onderwerp.

In het vierde blok leer je hoe je met strategische inkoopbeslissingen kunt bijdragen aan een duurzame economie. Daarnaast wordt het onderwerp procesverbetering behandeld. Tijdens hun stage- en afstudeerperiode zijn veel studenten bezig met de vraag hoe de logistieke operatie verbeterd kan worden. Hoe reduceer je als bedrijf het aantal fouten, verkort je de doorlooptijd of verbeter je de leverbetrouwbaarheid? En wat kun je als organisatie nog meer doen om de klant tevreden te houden? Verschillende procesverbetermethoden en -technieken staan centraal, je maakt kennis met onderzoeksmethoden- en technieken en past deze kennis toe in een onderzoek naar procesverbetering.

 

 

 

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 29 november 2016