Hogeschool van Amsterdam

Inschrijven en selectie

HBO-Verpleegkunde

De opleiding Verpleegkunde heeft een selectie om op gecontroleerde wijze te kunnen groeien en de hoge kwaliteit van het onderwijs en stageplaatsen te behouden. Er zijn 425 opleidingsplaatsen beschikbaar voor studiejaar 2018-2019. Dit aantal is gebaseerd op groei van de opleiding en op inschrijvingen uit voorgaande studiejaren. We verwachten daarom dat alle gemotiveerde studenten een goede kans maken om de opleiding te kunnen starten.

Voor studiejaar 2018-2019 kun je je vanaf 1 oktober 2017 tot uiterlijk op 15 januari 2018 inschrijven aan de hand van het stappenplan. Na je verzoek tot inschrijving word je door de opleiding uitgenodigd voor de selectie

De selectiedagen voor studiejaar 2018-2019 zijn:

 • zaterdag 3 februari 2018
 • zaterdag 10 maart 2018

Houd alvast rekening in je agenda met deze data. Na je verzoek tot inschrijving in Studielink ontvang je van de opleiding een uitnodiging voor de selectie. Daarin staat ook hoe je je aanmeldt voor een van deze data. 

Twee weken voor de door jou gekozen selectiedag ontvang je een e-mail met het programma, de voorbereiding en andere praktische informatie. 

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig. Bekijk ook welke e-mails je nog meer ontvangt van de HvA na je inschrijfverzoek. 

De selectiedag bestaat uit:

 • 09.00 – 10.00 Aanmelden
 • 10.00 – 10.15 Welkomstwoord
 • 10.30 – 11.15 Werkcollege Communicatieve vaardigheden of hoorcollege Medische kennis
 • 11.30 – 12.15 Werkcollege Communicatieve vaardigheden of hoorcollege Medische kennis
 • 12.15 – 13.00 Pauze 
 • 13.00 – 14.00 Toets Medische kennis:
  ademhalingsstelsel en gaswisseling

Hieronder vind je meer informatie over de voorbereiding op de selectiedag. 

Jouw resultaat van de selectie wordt gebaseerd op de volgende drie onderdelen: 

 1. De huiswerkopdracht. Voorafgaand aan de selectiedag maak je een huiswerkopdracht, deze neem je uitgeprint mee naar de selectiedag.
 2. Je aanwezigheid bij het werkcollege Communicatieve vaardigheden (CoVa) op de selectiedag.
 3. De toets Medische kennis over ademhalingsstelsel en gaswisseling op de selectiedag.

Huiswerkopdracht

De huiswerkopdracht bestaat uit vijf open vragen bij een casus over een patiënte met pijn. De opdracht staat los van de toets Medische kennis. 

Werkcollege Communicatieve vaardigheden

Bij het werkcollege Communicatieve vaardigheden is aanwezigheid verplicht. Aanwezigheid bij de workshop resulteert in een voldoende beoordeling voor dit onderdeel. 

Toets Medische kennis

Onderstaande onderwerpen worden getoetst: 

 • de bouw en functie van het ademhalingsstelsel beschrijven
 • de structuren benoemen die lucht naar de longen voeren en hun functies beschrijven
 • de anatomie en functie van alveoli beschrijven
 • de twee processen van soorten gaswisseling en de verschillen beschrijven
 • het proces van ademhaling beschrijven en verklaren hoe een ademhaling tot stand komt

Literatuur

Onderstaande literatuur kun je gebruiken ter voorbereiding op de toets Medische kennis. 

 • F.H. Martini en E.F. Bartholomew. Anatomie en fysiologie, 5eeditie incl. XTRA. Amsterdam: Pearson, 2012. > Hoofdstuk 15 Ademhalingsstelsel. 

Dit lesboek wordt in het eerste jaar gebruikt bij het vak Medische kennis. Hoofdstuk 15: Ademhalingsstelsel wordt gratis aangeboden via de online omgeving voor deelnemers aan de selectie van hbo-verpleegkunde van de HvA. Meer informatie en de link naar de online omgeving ontvang je in de uitnodiging voor de selectiedag. 

Overige literatuur:


Deficiëntieprogramma - biologie

Het deficiëntieprogramma wordt sterk aanbevolen aan studenten die een hbo-verpleegkunde opleiding gaan doen en weinig of geen biologie hebben gevolgd op de middelbare school.

 • E-XPERT BIOLOGIE: deficiëntieprogramma. Een E-learningmodule biologie op niveau eindexamen havo, die goed aansluit op het te volgen onderwijs. E-xpert college E-learning: www.expertcollege.com.
  Specifiek onderdeel ademstelsel
  Kosten: €34,99

Op 15 april 2018 ontvang je twee berichten. Van Studielink ontvang je je rangnummer en van de HvA de resultaten die jij bij de selectie hebt behaald. 

De huiswerkopdracht telt voor 20% mee in het eindcijfer, de toets Medische kennis voor 80%. Bij de workshop Communicatieve vaardigheden kun je een voldoende of onvoldoende beoordeling behalen. Als je aanwezig bent, krijg je een voldoende. Als je afwezig bent, krijg je een onvoldoende.

Het rangnummer is gebaseerd op jouw resultaten van de selectie. Als jouw rangnummer binnen het maximaal aantal plaatsen van 425 valt, dan krijg je op 15 april via Studielink ook meteen een plaats aangeboden. Je moet die plaats binnen twee weken accepteren via Studielink.

Heb je een rangnummer hoger dan 425? Dan maak je nog kans op een plaats als er na 30 april plaatsen vrijkomen, omdat andere kandidaten hun plaats niet geaccepteerd hebben. De HvA biedt via Studielink plaatsen aan tot uiterlijk 15 augustus 2018.

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig. Bekijk ook welke e-mails je nog meer ontvangt van de HvA na je inschrijfverzoek. 

Vragen over de selectie?

Meer informatie over de selectie vind je via hva.nl/selectie
Heb je vragen over de selectie? Stel deze dan via het Digitaal Loket.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 17 januari 2018