Hogeschool van Amsterdam

HBO-Verpleegkunde

Opleiding tot Verpleegkundige. Bachelor, voltijd

Je wilt hbo-verpleegkundige worden. Dan ben je iemand die graag voor mensen zorgt, je vindt het prettig om in een team samen te werken, en je durft verantwoordelijkheid te nemen. Als je klaar bent met je studie ben je verpleegkundige op hbo-niveau, het hoogste opleidingsniveau. Je kunt dan gaan werken als verpleegkundige in het ziekenhuis, in de psychiatrie, of als wijkverpleegkundige. Verpleegkundigen bieden zorg aan patiënten, en ze werken nauw samen met de patiënt, mantelzorgers en andere hulpverleners.

Theorie en praktijk

De opleiding bestaat uit theorie en praktijk. Al vanaf het eerste jaar doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Zo pas je de opgedane kennis direct toe in de praktijk. In alle vier de opleidingsjaren is er een stage. Daardoor leer je om op verschillende plekken in de gezondheidszorg zorg te verlenen.

Op school word je goed voorbereid op de stages. Daarbij oefen je vaardigheden zoals het geven van injecties en sondevoeding. Ook leer je het voeren van gesprekken, bijvoorbeeld hoe je het beste slecht nieuws met een patiënt kunt bespreken. In de theorievakken leer je over ziekte en behandeling (Medische kennis), hoe je kunt bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft (Klinisch redeneren), en hoe je mensen kunt helpen gezonder te leven (Psychologie).

VERPLEEGKUNDE IETS VOOR JOU?

Je staat stevig in je schoenen en kunt omgaan met mensen die pijn hebben, of verward zijn en geen grip meer hebben op de realiteit, of ongeneeslijk ziek zijn. Het is belangrijk dat je vakkundig en betrouwbaar bent. Verpleegkunde is een afwisselend en dynamisch beroep. Zorg jij graag voor mensen en houd je van teamwork? Dan past de opleiding Verpleegkunde bij jou.

Waarom verpleegkunde aan de HvA?

Als je wilt slagen in deze studie is het belangrijk dat je kritisch kijkt of de opleiding bij je past. Dat doen wij ook. We kijken zorgvuldig naar de kwaliteit van ons onderwijs, de docenten én nieuwe studenten. We zijn daarom trots dat deskundigen het hoge niveau van onze opleiding prijzen. En zeker ook dat studenten positief zijn over de theoretische kennis en praktijkervaring van onze docenten.

Binnen de opleiding zijn er verschillende mogelijkheden om een eigen invulling te geven aan je studie. Bijvoorbeeld door het volgen van onderstaande programma's. 

De opleiding Verpleegkunde duurt vier jaar en bestaat uit de propedeutische fase (eerste studiejaar) en de hoofdfase (tweede, derde en vierde studiejaar).

Lees meer

De contacttijd bij de opleiding bestaat onder meer uit hoor- en werkcolleges, projectbegeleiding en studiebegeleiding. Het aantal contacturen per week in het eerste jaar is 12 tot 14 uur. Een contactuur is een onderwijsuur van 50 minuten.

Lees meer

Als verpleegkundige kun je aan de slag in het ziekenhuis of als wijkverpleegkundige. Maar ook in de verstandelijk gehandicaptenzorg, de ambulante (psychiatrische) zorg, de kinderverpleegkunde of de ouderenzorg.

Lees meer

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een diploma havo, vwo, of mbo-4. Er zijn geen aanvullende eisen.

Lees meer

De opleiding Verpleegkunde heeft een selectie om op gecontroleerde wijze te kunnen groeien en de hoge kwaliteit van het onderwijs en stageplaatsen te behouden. Er zijn 589 opleidingsplaatsen beschikbaar voor studiejaar 2018-2019.

Lees meer
Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid