Hogeschool van Amsterdam

Onderzoek

HBO-Rechten

De wereld om ons heen verandert voortdurend en met een onderzoekende houding en de juiste onderzoeksvaardigheden ben je in staat om je vakkennis op peil te houden en je handelen aan te passen aan nieuwe kennis en veranderende inzichten.

Tijdens de opleiding HBO-Rechten werk je op verschillende manieren aan je onderzoeksvaardigheden. Zo leer je bij het vak Juridische informatievaardigheden zoeken naar regelgeving en zoeken naar jurisprudentie, de vaardigheden die je als jurist nodig hebt om relevante rechtsbronnen te vinden en te selecteren.

Onderzoeksvaardigheden

Binnen de vakken Onderzoeksvaardigheden: theorie en Onderzoeksvaardigheden: praktijk leer je hoe je een onderzoek uitvoert en hoe je een goed onderzoeksrapport schrijft. Ook leer je interviews afnemen en antwoorden op interviews te analyseren en verwerken in een onderzoeksrapport.

Onderzoekspracticum

Tijdens het onderzoekspracticum, dat deel uitmaakt van de specialisatiefase in het vierde jaar, werk je met je medestudenten gedurende een halfjaar aan een onderzoeksvraag vanuit de juridische praktijk. Je verricht onderzoek voor een organisatie of een werkveld, zoals de advocatuur, de rechterlijke macht of de gemeentelijke overheid.

Kenniscentrum - AKMI

Het onderzoek van Maatschappij en Recht vindt plaats in het Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie. Hier werken docenten en onderzoekers samen met onderwijs en beroepspraktijk aan het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Studenten werken mee aan het onderzoek of volgen een minor waarin de resultaten van het onderzoek worden gedeeld.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 21 juli 2017