Hogeschool van Amsterdam

HBO-ICT: CYBER SECURITY

Bachelor, voltijd

Bijna dagelijks bereikt ons nieuws dat overheid of bedrijven te maken hebben met cyberaanvallen van hackers en met datalekken of ransomware. Erkende digidisrupties zoals blockchain, robotisering en internet of things vragen om hernieuwde aandacht voor beveiliging. De maatschappij heeft specialisten nodig die kunnen zorgen voor een stabiele en veilige ICT-dienstverlening. Het is bijvoorbeeld van groot belang dat het betalingsverkeer van een Nederlandse bank ten allen tijde werkt, of dat de aansturing van machines in een assemblagehal niet wordt onderbroken.

icoon sne

De leerroute System and Network Engineering (SNE) is gewijzigd in Cyber Security (CS). De vakken op het gebied van CS in de leerroute zijn inhoudelijk aangescherpt en de focus in de leerroute verschuift naar CS. 

In de leerroute Cyber Security leer je alles over security: de bedreigingen, detectie en analyse daarvan en de mogelijke oplossingen. Als security-engineer leer je zowel defensief als offensief computersystemen te beveiligen. Om dit te doen ontwikkel je kennis van netwerk- en servertechnologie. Je leert over infrastructuurcomponenten die een rol spelen bij security en hoe je adequaat kunt omgaan met IT-gerelateerde beveiligingsincidenten. Hiervoor moet je een hackermindset ontwikkelen, nauwkeurig kunnen werken en geïnteresseerd zijn in besturings- en computersystemen, nieuwe technologieën en internet. Je adviseert bedrijven welke Cyber Security-oplossing het beste is voor hun organisatie en zorgt voor stabiele, veilige verbindingen, netwerken en systemen. Eenmaal afgestudeerd maak je carrière als Cyber Security specialist, (digital forensic) IT-security specialist, systeemontwerper of technisch netwerkspecialist. Je kunt ook kiezen om als ICT- ondernemer zelf een start-up op te zetten. HBO-ICT is opgebouwd uit de leerroutes Business IT & Management (BIM), Game Development (GD), Software Engineering (SE), Cyber Security (CB) en Technische Informatica (TI).

Tijdens de opleiding HBO-ICT krijg je een gedegen basis voor het uitoefenen van een functie binnen de ICT. Dat betekent dat jij je verdiept in de leerroute die je gekozen hebt, maar dat je je daarnaast ook ontwikkelt binnen het brede ICT-domein.

Lees meer

Deze leerroute biedt studenten 21 contacturen per week in het eerste studiejaar. Een studiejaar bevat 42 lesweken. Een contactuur is een onderwijsuur van 50 minuten.

Lees meer

Landelijk is er momenteel behoefte aan goed opgeleide ICT'ers. Afgestudeerden van de leerroute Cyber Security zijn in vrijwel alle branches van het bedrijfsleven werkzaam, bij grote of kleine organisaties, in de zorg of bij de (semi-)overheid.

Lees meer

Je wordt tot deze studie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Wiskunde is geen vereiste maar wel belangrijk voor het succesvol volgen van de studie.

Lees meer

Schrijf je in op uiterlijk 1 mei 2018 voor studiejaar 2018-2019. Gebruik hiervoor het stappenplan. Een verplicht onderdeel van je inschrijving is de studiekeuzecheck.

Lees meer
Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie