Hogeschool van Amsterdam

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar voor HBO-ICT deeltijd als je op minimaal mbo-niveau werkzaam bent en van plan bent om vanaf het tweede studiejaar binnen een voor de opleiding relevante sector te gaan werken. Er zijn drie opties om toegelaten te worden:

1. Je bent in het bezit van een van de volgende diploma’s:

  • Een havo-/vwo-diploma;
  • Een mbo-diploma niveau 4;
  • Een gelijkwaardig buitenlands diploma en een diploma van het staatsexamen NT2 Programma. Heb je een buitenlands diploma? Dan kun je Studentenzaken vragen je diploma te waarderen. Meer informatie over de  diplomawaardering.

Let op! Alleen studenten met een diploma voorzien van een datum voor 1 september worden toegelaten tot de opleiding.

2. Je bent 21 jaar of ouder en slaagt voor onderstaande toelatingsonderzoek of examens:

  • Het toelatingsexamen Nederlands (studenten met een buitenlandse vooropleiding dienen in het bezit te zijn van het diploma van het staatsexamen NT2 programma 2);
  • Het toelatingsexamen Engels;
  • Het toelatingsexamen wiskunde.

Lees meer op de pagina 21+ toelatingsonderzoek.

3. Je wordt toegelaten op basis van een EVC-assessment (voor deeltijdopleiding HBO-ICT)

Heb je relevante werkervaring op mbo-niveau binnen de ICT-sector? En heb je niet de juiste vooropleiding waardoor je niet direct toelaatbaar bent? Wil je geen toelatingsexamens doen? Dan kan je je opgeven voor een EVC-assessment voor toelating. Het is een assessment dat op basis van je arbeidsverleden vaststelt of je competent bent om de opleiding met succes te volgen. Het assessment wordt door het EVC Centrum van Amsterdam uitgevoerd. De uiteindelijke beslissing over je toelating wordt, op basis van het verslag van het assessment, door de examencommissie genomen.

Aan de toelatingsexamens en het EVC-assessment zijn kosten verbonden. Neem voor meer informatie contact op met Iraj Khaksar, onderwijsmanager deeltijd via i.khaksar@hva.nl.

Wiskundecursus

Voorafgaand aan de deeltijdopleiding HBO-ICT bestaat de mogelijkheid een cursus wiskunde B te volgen om je kennis bij te spijkeren of ter voorbereiding op de 21+ toelatingstoets. Deze cursus wordt in klassikaal verband aangeboden op vrijdagmiddag van januari tot juni of je kunt deelnemen aan de intensieve zomercursus van eind mei tot eind juni. Daarnaast is er nu ook een zelfstudiecursus. 

Informatie en data wiskundecursussen:

Taal- en Schakeltraject

Ben je een anderstalige aankomende student van de HvA, dan kun je een voorbereidend traject volgen; het Taal- en Schakeltraject.

Deficiëntie- en opfriscursussen

De volgende mogelijkheden worden geboden:

  • Om vakken te volgen (inclusief toetsing), waarin je geen eindexamen hebt gedaan, maar die nodig zijn om toegelaten te worden (deficiëntie).
  • Om vakken, waarin je wel eindexamen hebt gedaan, bij te spijkeren (opfrissen).
  • Als je een MBO-4 diploma hebt en je kennis van een vak wilt bijspijkeren (opfrissen).

Meer informatie over deficiëntie- en opfriscursussen.

Relevante werkplek

Je hoeft in het eerste jaar nog geen relevante baan te hebben. Dit is in het tweede jaar wel een vereiste. Heb je ruime relevante werkervaring en certificaten? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een versneld studieprogramma. 

Vrijstellingen op basis van diploma's of werkervaring 

Door eerder afgeronde opleidingen en/of werkervaring kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. In alle gevallen bepaalt de examencommissie van de opleiding per individu of er sprake kan zijn van studieduurverkorting en/of vrijstellingen. Kijk voor meer informatie hierover op  www.hva.nl/evc.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 14 maart 2016