Hogeschool van Amsterdam

Inschrijven en studiekeuzecheck

Fysiotherapie

Schrijf je in op uiterlijk 1 mei 2019 voor studiejaar 2019-2020. Gebruik hiervoor het stappenplan. Een verplicht onderdeel van je inschrijving is de studiekeuzecheck. Op studiekeuzecheck vind je alle informatie over regels en uitzonderingen.

De studiekeuzecheck geeft je de kans om voor de start van je opleiding te checken of dit de opleiding is die het beste bij je past. Deelname aan de studiekeuzecheck is verplicht. Zonder deelname kun je niet starten met de opleiding.

De studiekeuzecheck bestaat uit een dagdeel op de opleiding waar je een theorie- en een praktijkles volgt en een kennistoets maakt. Ter voorbereiding op de studiekeuzecheck bestudeer je thuis literatuur en maak je een voorbereidende opdracht. Deze opdracht lever je een week voor de studiekeuzecheck in.

Hoe meld ik me aan voor de studiekeuzecheck?
 

 • Schrijf je tussen 10 oktober 2018 en 1 mei 2019 in voor de opleiding in Studielink.
 • Je ontvangt vanaf half januari per e-mail een uitnodiging voor deelname aan de studiekeuzecheck. Deze e-mail bevat een link naar een korte vragenlijst en een datumprikker.
 • Meld je binnen vier weken na ontvangst van de uitnodiging aan voor de verplichte studiekeuzecheck. Zie het kopje Data studiekeuzecheck hieronder voor de data waarop de studiekeuzecheck wordt georganiseerd.
 • Ben je te laat met aanmelden voor de studiekeuzecheck? Dan wordt je inschrijfverzoek voor de opleiding afgewezen. Dit betekent dat je niet met de opleiding kunt starten. Zorg dus dat je je tijdig aanmeldt voor de studiekeuzecheck.

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Er zijn drie data beschikbaar waarop je kunt deelnemen aan de studiekeuzecheck: 

 • Zaterdag 16 maart 2019
 • Zaterdag 15 juni 2019
 • Zaterdag 29 juni 2019

Houd alvast rekening in je agenda met deze data. Vanaf 15 januari 2019 begint de HvA met het per e-mail versturen van de uitnodigingen voor de studiekeuzecheck. In de e-mail vind je meer informatie over de studiekeuzecheck en hoe je je moet aanmelden voor een van de beschikbare data.  

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Drie weken voor de door jou gekozen datum ontvang je een e-mail met het programma, een link naar onze digitale leeromgeving en andere praktische informatie over de studiekeuzecheck. 

De studiekeuzecheck bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Hoorcollege spierfysiologie en gewrichtsleer (60 minuten)
 • Kennistoets (60 minuten)
 • Praktijkles met observatie (100 minuten)
 • Afronding en vragen (30 minuten)

De kennistoets zal gaan over de stof uit het hoorcollege en de literatuur die je ter voorbereiding hebt bestudeerd. Zie het kopje Voorbereiding op de studiekeuzecheck voor meer informatie over de voorbereiding.  

Tijdens de praktijkles bestudeer je de voet en de enkel. Je werkt samen met een medestudent en je krijgt zowel de rol van fysiotherapeut als van patiënt. De docenten observeren en beoordelen hoe je te werk gaat.

Het programma duurt ongeveer 5 uur. 

De voorbereiding bestaat uit een opdracht die je een week voor de studiekeuzecheck moet inleveren en uit verschillende teksten die je bestudeert ter voorbereiding op het hoorcollege, de praktijkles en de kennistoets. Je kunt ook vooraf een proeftoets maken.

Voorbereidende opdracht: verplicht inleveren

Fysiotherapie is een opleiding met veel geïnteresseerden. Om deze reden moet je voorafgaand aan de dag van jouw keuze verplicht een voorbereidende opdracht inleveren. Als je de opdracht niet inlevert of dit te laat doet, kun je niet deelnemen aan de studiekeuzecheck.

De voorbereidende opdracht moet je een week voor de door jou gekozen datum voor de studiekeuzecheck inleveren. Je hebt twee weken de tijd om de opdracht te maken. Wat de opdracht precies inhoudt en hoe je deze inlevert, staat uitgelegd op de digitale leeromgeving. In de e-mail die je drie weken voor de door jou gekozen datum van de studiekeuzecheck ontvangt, is een link naar deze omgeving te vinden.


Literatuur

Ter voorbereiding op het hoorcollege, de kennistoets en de praktijkles bestudeer je een aantal teksten. Deze literatuur wordt ook in het eerste jaar van de opleiding behandeld. Mocht je Fysiotherapie aan de HvA komen studeren, dan heb je alvast wat voorwerk gedaan.

Het maken van de verplichte voorbereidende opdracht duurt ongeveer twee uur. Het bestuderen van de literatuur neemt ongeveer zes uur in beslag. Tip: begin op tijd!

Na deelname aan de studiekeuzecheck ontvang je binnen twee weken per e-mail een studiekeuzeadvies. Dit advies is gebaseerd op je resultaten van de theorie- en praktijk onderdelen. Voor de voorbereidende opdracht en de praktijkles kun je een voldoende of onvoldoende scoren en voor de theorietoets krijg je een cijfer.

Je krijgt een positief advies als je voor minimaal twee van de drie onderdelen een voldoende haalt. Als je voor meer dan één onderdeel een onvoldoende haalt, krijg je een negatief advies om te starten met de opleiding.

Het studiekeuzeadvies is niet bindend, maar maakt het voor jou mogelijk om nog één keer te checken of je voor de juiste opleiding hebt gekozen. Heb je een negatief advies gekregen? Lees de tips die je van de opleiding ontvangt bij het advies zodat je een goede afweging kunt maken en/of je alsnog succesvol kunt starten met de opleiding.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 8 januari 2019