Hogeschool van Amsterdam

Fiscaal Recht & Economie

Start studiejaar

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor de start van je studiejaar.

Op deze pagina:

Met je HvA-ID en wachtwoord heb je toegang tot de ICT-voorzieningen van de HvA. Je HvA-ID staat vermeld in de welkomstbrief die je per mail krijgt toegestuurd nadat je je hebt ingeschreven. Je HvA-ID kan je activeren via id.student.hva.nl. Klik op de link 'Account activeren' en volg de stappen. Heb je dit gedaan? Log dan in op jouw HvA-e-mailadres. Het is belangrijk dat je je HvA-inbox regelmatig checkt, omdat je geen belangrijke informatie wilt missen. Inloggen doe je via email.hva.nl met je HvA-ID@hva.nl (let op de toevoeging @hva.nl) en wachtwoord. Check ook je spamfolder.

Heb jij de betaling van je collegegeld al geregeld en alle stappen gezet om je inschrijving af te ronden? Pas als je alle stappen voltooid hebt, kun je in september starten met je opleiding. Zodra je een Bewijs van Inschrijving hebt ontvangen via een e-mail op je HvA-e-mailadres, weet je dat je inschrijving is afgerond.

Iedere student krijgt een collegekaart. Hiermee kun je o.a. printen, boeken lenen, betalen bij automaten, legitimeren bij toetsen etc. Om je collegekaart aan te vragen, upload je eenvoudig je pasfoto via www.mijnhvapas.nl. Hiervoor heb je een HvA-ID en wachtwoord nodig, die je per e-mail hebt ontvangen. Je ontvangt je collegekaart eind augustus.

Als je je collegekaart op je huisadres hebt ontvangen, moet je deze eenmalig activeren bij een van de Servicebalies in de gebouwen van de HvA. Neem voor het activeren je collegekaart en een geldig legitimatiebewijs mee. Als je collegekaart is geactiveerd, kun je er o.a. mee printen, boeken lenen, betalen bij automaten en legitimeren bij toetsen.

N.B. Ben je een internationale student? Dan krijg je de collegekaart niet op je huisadres, maar ligt deze klaar bij de Servicebalie op de eerste verdieping van de Fraijlemaborg 133.

Het introductieprogramma van je opleiding en de HvA is van maandag 28 augustus tot en met vrijdag 1 september 2017, de week voordat de colleges starten. Om goed voorbereid aan de opleiding te beginnen, is het belangrijk dat je deelneemt. Noteer deze belangrijke data alvast in je agenda.

 Je ontvangt, op het door jou in Studielink opgegeven emailadres, hier meer informatie over. De eerste lesweek start op maandag 4 september 2017.

Je start je studiejaar met een activiteitenweek, waarin ‘kennismaken’ centraal staat. Het is nuttig, leuk en gezellig om mee te doen aan deze week, zodat je je medestudenten, de opleiding, de HvA en de stad Amsterdam leert kennen. 

Maandag 28 tot met woensdag 30 augustus:

Inhoudelijk programma (gratis) van drie dagen, waar je je voordeel mee kunt doen als je erbij bent. 

Wiskundetraining: Om goed voorbereid aan het studiejaar te beginnen, kun je gratis een voorbereidende wiskundetraining volgen. Je start je 1e jaar meteen met lessen Wiskunde en Statistiek. Op deze manier kun je je kennis bijspijkeren. Als je tijdens de studiekeuzecheck je wiskundetoets niet voldoende hebt gemaakt, adviseren we je deze training te gaan volgen.

Om een idee te krijgen van de lessen en het verwachte eindniveau bij de tentamens in oktober, kun je deze link bezoeken.  Je sluit de training af met een certificaat van deelname. Schrijf je in voor de training via deze inschrijflink.

 Wil je je vast inschrijven voor een van de trainingen op het gebied van bijvoorbeeld dyslexie en tentamenstress? Dit kan via Studentzaken.

Workshop ‘studieplanning’: Oudere jaarstudenten geven je tips en tricks hoe je het beste je huiswerk, tentamens en opdrachten kunt plannen. Een aanrader voor iedereen die hier meer over wilt weten. 

HvA-brede introductiedagen KersVers: 31 augustus en 1 september

Naast de opleidingsintroductie zijn er twee introductiedagen voor alle HvA-studenten: KersVers. Deze vinden plaats op 31 augustus en 1 september. Het is de ideale gelegenheid om je nieuwe studentenstad en studenten van andere studies te leren kennen. Voor een aantal activiteiten van Kersvers moet je je van tevoren aanmelden, dus kijk alvast op de website: www.kersvers.org en meld je aan!   

Donderdag 31 augustus: Introductiedag HvA en de stad Amsterdam

Op donderdag 31 augustus om 11.00 uur verzamelen we bij de HvA-locatie Fraijlemaborg en ga je samen met je klasgenoten en een ouderejaarsstudent kennismaken met de stad Amsterdam. In de ochtend beleef je Amsterdam met allerlei gratis activiteiten verspreid door de stad. Ga lekker varen over de grachten, aapjes kijken in de dierentuin, roeien op de Amstel, chillen in het Vondelpark met verenigingen, of neem een kijkje achter de schermen bij musea en interessante bedrijven! Maak kennis met de stad Amsterdam. Voor dit ochtendprogramma (tot 12.30 uur) kun je je nog tot en met 19 augustus aanmelden via www.kersvers.org. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze (gratis) unieke activiteiten, dus geef je snel op!

Van 13.00 tot 20.00 uur vindt het (gratis) Kersvers Festival plaats op het Wibauthof, met studie-, studentenverenigingen, studentenorganisaties, de HvA en een breed muziekprogramma. Het festival is zo veelzijdig dat er voor ieder wat wils is.

 Vrijdag 1 september: Introbijeenkomst opleiding en HvA-brede introductiedag: sportdag en slotfeest

De gezamenlijke introductiedag van de opleidingen Accountancy (AC) en Fiscaal Recht en Economie (FRE) is op vrijdag 1 september 2017 - vanaf 9.45 uur. Deze introductiedag start op de HvA-locatie Fraijlemaborg, waar je ook het komende studiejaar je lessen gaat volgen. 

Tijdstip

Inhoud

9.45 uur

Ontvangst en inloop

10.00 - 11.15 uur (incl. pauze)            

Welkomstwoord door opleidingsmanager, studieadviseur en studentendecaan

11.15 - 13.30 uur         

Kennismaking klas, studentmentor en coach:

  • uitleg over jaarplanning, tentamens en vakken in het eerste blok, uitreiking studieplanner
  • rondleiding gebouw
  • uitleg HvA-intranet (MijnHvA) en SIS
  • toelichting en tips n.a.v. SKC motivatieprofiel
  • kennismaking met studieverenigingen Everybody Counts en TripleTax

Aansluitend vindt van 15.00 tot 19.00 uur op het Science Parkt het sportprogramma plaats. Maak kennis met verschillende sporten die aangeboden worden door de studentensportverenigingen. Aan het einde van de dag kun je bbq-en, waarvoor je vanaf 16 juli kaarten kunt kopen.

De week wordt afgesloten met een spetterend slotfeest georganiseerd door KersVers in de Westerunie. Vanaf maandag 17 juli gaat de kaartverkoop van start. Blijf op de hoogte en volg KersVers op Facebook.

 HvA DJ Contest online

 (Huidige) HvA-studenten kunnen een uur draaien in de WesterUnie winnen tijdens het KersVers eindfeest op vrijdag 1 september. Je moet hiervoor uiterlijk vrijdag 28 juli je DJ set opsturen naar info@kersvers.org

Na de introductie

In lesweek twee en drie (vanaf 12 september) is er met alle eerstejaarsstudenten van AC en FRE een kennismakingsactiviteit waarin bewegen, doen en teamontwikkeling centraal staan. Deze middag staat in je rooster en is onderdeel van de introductie en sportlessen.

Je groepsindeling wordt op maandag 21 augustus bekend gemaakt. Je ontvangt hierover een bericht zowel op je HvA-e-mailadres als op het in Studielink opgegeven e-mailadres. Vanaf het moment dat je je groepsindeling hebt, kun je je rooster opvragen via https://rooster.hva.nl. Je kunt je rooster koppelen aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon. In het HvA jaarrooster kun je zien hoe het studiejaar is ingedeeld en wanneer je vakantie hebt.

De definitieve boekenlijst van je opleiding is bekend. Boeken kun je bestellen via http://www.studystore.nl. Dan selecteer je: HvA, faculteit Business en Economie, de naam van de opleiding en het juiste jaar. Dan krijg je een overzicht van de boeken die je moet aanschaffen. 

Via Surfspot  kun je gratis gebruik maken van Office-programma’s en krijg je korting op veel andere software. 

Wil je vast informatie over de vakken die je gaat volgen en de verplichte literatuur? In de Studiegids van de opleiding van je keuze kun je alle informatie vinden. In de literatuurlijst zie je dat Hogeschooltaal voor Nederlands wordt gebruikt.

Tip: om je voor te bereiden op de Nederlandse en Engels taaltoets in blok 1, kun je vast Hogeschooltaal kopen en online oefenen.

MijnHvA vormt de start van elke studiedag. Hierop log je in met je HvA-ID. Op MijnHva vind je je (dag)rooster, alles wat je moet weten over je vakken, je cijfers en mededelingen van je docent. Is een docent een keer afwezig? Het staat op MijnHvA. Ook vind je hier de A-Z-lijst van je opleiding waar je praktische informatie vindt over o.a. ICT-voorzieningen, reglementen en studiebegeleiding. Bekijk ook de instructiefilmpjes.

Als student van de HvA kan je via het netwerk ‘hva’ of ‘eduroam’ snel en veilig internetten en heb je toegang tot alle informatiesystemen. Om verbinding te maken met dit netwerk voer je één keer een aantal stappen uit. Daarna heb je op alle HvA-locaties altijd automatisch verbinding. 

In de Studiegids vind je alle belangrijke info over het onderwijsprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en verplichte literatuur. Vanaf 1 juni staat de geupdate informatie voor het studiejaar 2017/2018 hierop. De link naar de Studiegids vind je hier.

Studenten met een functiebeperking hebben in veel gevallen recht op speciale voorzieningen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een speciale stoel, meer tijd voor het maken van toetsen of toetsen met grote letters. Voor voorzieningen kun je terecht bij de studentendecanen.

Meer informatie over studeren met functiebeperking

 

De studievereniging van studenten Fiscaal Recht en Economie aan de HvA is Triple Tax. Triple Tax is een studievereniging voor en door studenten en organiseert o.a. studie gerelateerde activiteiten, borrels en bedrijfsbezoeken. Tevens levert het lidmaatschap je voordelen op in de vorm van een gratis wettenbundel. Lid worden (10 euro per jaar ) kan direct op de introductiedag, vrijdag 1 september 2017.

Wil naast je studie je kennis verdiepen of verbreden? Via het Excellentieprogramma kun je deelnemen aan interessante programma’s naast je studie. Studenten Fiscaal Recht en Economie volgen bijvoorbeeld debatteren en Creative Accounting. Bij aanname vergoedt de HvA je deelnamekosten.

Studenten kunnen gebruikmaken van de collectieve zorgverzekering bij Zilveren Kruis Achmea. Dit is de Vereniging Hogescholen overeengekomen met Zilveren Kruis Achmea. Op de website van Zilveren Kruis Achmea kun je meer lezen over deze zorgverzekering. Om je voor deze verzekering aan te melden moet je het collectiviteitsnummer opgeven: 207000892.

Locatie Opleiding Fiscaal Recht en Economie

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 11 juli 2017