Hogeschool van Amsterdam

Ergotherapie

Opleiding voor Ergotherapie. Bachelor, voltijd

Een ergotherapeut werkt op het snijvlak van zorg en welzijn. Je adviseert en begeleidt cliënten om de dagelijkse (vanzelfsprekende) dingen zoals naar school gaan, werken, zelfverzorging, huishouden enzovoorts weer zelf te kunnen doen. Daarbij is het doel om zo goed mogelijk te kunnen functioneren en mee te doen in de maatschappij.

Praktijkvoorbeeld

Stel je voor, meneer Van Dam heeft een hersenbloeding gehad en is aan één zijde van zijn lichaam verlamd geraakt. Hij houdt erg van zijn werk en van zijn hobby koken, maar vraagt zich af hoe hij deze activiteiten weer zelfstandig kan ondernemen nu hij in een rolstoel zit. Als ergotherapeut doe je onderzoek, maak je samen met meneer Van Dam een therapieplan en je ondersteunt hem om zijn doelen te realiseren. Hierbij wordt gekeken naar de activiteiten die meneer Van Dam thuis weer wil doen, op het werk, tijdens de studie of in de vrije tijd.

Waar ga je werken? 

Als ergotherapeut heb je veel keuzemogelijkheden bij het vinden van een baan. Want je werkt zowel met individuele cliënten als met groepen. Daarbij gaat het om mensen die ondersteuning nodig hebben bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als gevolg van ouderdom, een psychische of lichamelijke aandoening of sociale beperking. Ergotherapie is er voor kinderen en jonge cliënten, maar ook voor volwassenen en ouderen. Ergotherapeuten werken in een instelling, bij mensen thuis of in de wijk.

Als ergotherapeut kun je je dus specialiseren in bepaalde doelgroepen en is een specialisatie binnen het werkveld mogelijk. Zo kun je je eigen praktijk starten in een gezondheidscentrum of ga je werken in een verpleeghuis, in het speciaal onderwijs of bij de gemeente. Het werk van een ergotherapeut is breed, afwisselend maar vooral ook heel dankbaar. Na afloop van jouw werk kunnen cliënten weer meer de dingen doen die zij belangrijk vinden. Je helpt hen met het bevorderen van hun kwaliteit van leven.

Medisch, psychologisch en sociaal 

De grote variatie in het beroep vraagt om veel kennis en vaardigheden. Het is belangrijk om iets te begrijpen van de hersenfuncties en van het menselijk lichaam. Verder is begrip van de invloed van de sociale omgeving en de psychologische denkprocessen van belang. Op de opleiding ontwikkel je je communicatieve vaardigheden en leer je goed luisteren naar mensen. Je leert ook observeren, analyseren en begeleiden. Verder wordt je creatief in het bedenken van praktische en persoonlijke oplossingen in samenwerking met de cliënt. Daarbij leer je hoe belangrijk het is om samen te werken met andere professionals. Een ergotherapeut werkt samen met tal van andere specialisten. Bijvoorbeeld met een fysiotherapeut, een maatschappelijk werker en een psycholoog.

De kracht van ergotherapie is de persoonlijke benadering: je ondersteunt mensen en adviseert in activiteiten die zij belangrijk vinden.

Een toekomst als ergotherapeut 

Mensen worden steeds ouder en blijven langer thuis wonen. Een maatschappelijke ontwikkeling die het werk van een ergotherapeut steeds belangrijker maakt. De vraag naar ergotherapeuten neemt jaarlijks toe. Als ergotherapeut kun je gaan werken voor zeer verschillende soorten organisaties:

 • Grote bedrijven hebben ergotherapeuten in dienst om het dagelijks handelen op de werkplek weer mogelijk te maken;
 • Gemeenten hebben ergotherapeuten in dienst voor de uitvoering van hun maatschappelijke taken;
 • Zorgorganisaties hebben ergotherapeuten in dienst om cliënten voor te bereiden op hun terugkeer naar de thuissituatie;
 • Ondernemende studenten beginnen hun eigen zelfstandige praktijk of gaan eerst werken in een bestaande praktijk.

Een internationaal beroep

Het beroep van ergotherapeut kun je eigenlijk over de hele wereld uitvoeren. Overal kom je ergotherapeuten tegen die samenwerken met mensen die bepaalde dagelijkse activiteiten niet meer kunnen doen. Om ervoor te zorgen dat ze mee kunnen doen in de maatschappij of om te voorkomen dat ze uitvallen. Met jouw beroepsvaardigheden kun je overal aan het werk tijdens of na je studie. In West- en Oost Europese landen als Zweden en Bulgarije. Of in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen zoals Suriname, Nicaragua of Ghana. De wereld ligt aan de voeten van de ondernemende ergotherapeut.

Eigenschappen van een succesvolle ergotherapeut 

 • Scherpe analytische vaardigheden
 • Sterke communicatieve vaardigheden
 • Creatieve denker
 • Empatisch vermogen
 • Samenwerken met andere professionals en mensen in de directe omgeving van de cliënt
 • Kennis van het menselijk lichaam
 • Kennis van sociologie, van de invloed van de sociale omgeving
 • Kennis van de psychologie, van de psychologische denkprocessen van de mens
 • Doener

Waarom Ergotherapie aan de HvA? 

Amsterdam straat
 • Je kiest voor onderwijs gericht op grote stadsproblematiek, de multiculturele samenleving en het veranderde werkveld van zorg en welzijn, dat zich steeds meer in de eigen buurt afspeelt.
 • Je doet al op de opleiding veel praktijkervaring op. De opleiding heeft veel contact met het werkveld. Dat levert beroepsopdrachten op, waar je tijdens de opleiding samen met andere studenten aan werkt. Daarnaast zorgt het werkveld voor een breed aanbod aan stageplekken.
 • Op de HvA zijn veel mogelijkheden om zowel in Nederland als in het buitenland bezig te zijn met diversiteit en internationalisering. 
 • Na het behalen van je Bachelor-diploma kun je gelijk doorstromen naar de deeltijd master over Ergotherapie: European Master of Science in Occupational Therapy. Dit is de enige Master-opleiding over Ergotherapie in Nederland. 

De opleiding Ergotherapie duurt vier jaar. Tijdens de opleiding werk je aan allerlei praktijkgerichte opdrachten. De theorie en vaardigheden die je krijgt aangeboden in de hoor- en werkcolleges kun je gelijk toepassen op het project waar je op dat moment mee bezig bent.

Lees meer

Het aantal contacturen per week in het eerste jaar is 20. Een contactuur is een onderwijsuur van 50 minuten. Naast de contacttijd besteed je ca. 20 uren alleen of met medestudenten aan projecten en onderzoeken, maak je opdrachten en bereid je je voor op lessen en tentamens door middel van zelfstudie.

Lees meer

Er zijn verschillende werkgebieden waar je als ergotherapeut aan de slag kunt. Ben je een ondernemend type? Dan kun je meteen na de opleiding een eigen praktijk starten. Bijvoorbeeld in een gezondheidscentrum waar je samenwerkt met een fysiotherapeut, een logopedist, een maatschappelijk werker en een psycholoog.

Lees meer

Je wordt tot deze opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo-, of mbo-4- diploma. Er zijn geen aanvullende eisen. Wel adviseren we je biologie in je vakkenpakket te kiezen voor een betere aansluiting.

Lees meer

Schrijf je uiterlijk op 1 mei in via hva.studielink.nl met je DigiD. Reken op minimaal 5 werkdagen voor de aanvraag van een DigiD. Na inschrijving doe je verplicht een studiekeuzecheck. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging van de opleiding en krijgt een studiekeuzeadvies.

Lees meer
Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid