Zoeken
Loading
Open Dag

Studiekosten

Collegegeld

De collegegeldtarieven worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. De huidige collegegeldtarieven zijn terug te vinden op  www.hva.nl/collegegeld.

Overige kosten

Naast het collegegeld moet je rekening houden met studiekosten voor boeken, readers en vakbenodigdheden. De kosten in het eerste jaar zijn gemiddeld ongeveer € 700,- tot € 900,-. In de hoofdfase zal dit ongeveer de helft van dit bedrag zijn. Doordat je werk en studie met elkaar afwisselt, ben je in de gelegenheid je boekengeld zelf te verdienen.

Studiefinanciering

Studiefinanciering regel je, tegelijk met je aanmelding, via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen. De studiefinanciering is gekoppeld aan je prestatie en bestaat in eerste instantie uit een rentedragende lening. Deze wordt omgezet in een gift (een beurs) als je op tijd, dat wil zeggen binnen tien jaar, je diploma haalt. Naast de beurs kun je, als je dat wilt, een beroep doen op een lening (met een lage rente) en ontvang je de OV-studentenkaart voor openbaar vervoer. Studiefinanciering is zo opgebouwd dat je 48 maanden een deel als gift kunt krijgen eventueel aangevuld met een lening en daarna nog 36 maanden een lening van honderd procent. Studiefinanciering beschouwt de duale opleiding als een voltijdopleiding. En met recht, want je bent óf fulltime aan het werk, óf je studeert 40 uur per week. Dit betekent dat je ook tijdens een werkperiode kunt beschikken over een studiebeurs én je OV-kaart. Maar Iet op, met een beurs mag je beperkt bijverdienen. In het kalenderjaar 2011 is het maximale bedrag € 13.215,83 (belastbaar loon). Natuurlijk kun je ook besluiten om je beurs tijdens de werkperioden stop te zetten. Het gevolg is dat je na je afstuderen met een kleinere studieschuld zit of studiefinanciering overhoudt voor bijvoorbeeld een vervolg studie. Als je studiefinanciering stopt heb je in die periode geen recht op je OV-kaart.

Meer informatie

Voor vragen over studiefinanciering en bijverdienen kun je terecht bij DUO, telefoon 050 – 599 77 55 of de website www.ib-groep.nl. DUO-servicekantoor: Ottho Heldringstraat 5, 1066 AZ, Amsterdam, open op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur.