Hogeschool van Amsterdam

De studie

Als je kiest voor de deeltijdstudie Culturele en Maatschappelijke Vorming dan kies je voor cultureel en maatschappelijk ondernemen. Je leert hoe je mensen kunt stimuleren om maatschappelijk betrokken te zijn en deel te nemen aan culturele en sociale activiteiten. Je begeleidt mensen in hun ontwikkeling en bij het opkomen voor hun belangen. Je werkt in de dienstverlening ter versterking van de maatschappelijke en culturele participatie van mensen.

 

Het werk van de CMV professional bestaat uit het ondersteunen van mensen bij het vormen van zichzelf en bij het vormgeven van hun maatschappelijk leven. Het gaat ook om de vormgeving van culturele en maatschappelijke veranderingsprocessen en om mensen in staat stellen en te stimuleren tot participatie. De CMV’er zoekt daarbij steeds het juiste evenwicht tussen maatschappelijke en culturele aspecten en tussen een agogische en een ondernemende inzet.

 

De kern van het onderwijsconcept van CMV is dat je zelf verantwoordelijk bent voor je studie en leerproces. Hierin wordt je ondersteund door je studieloopbaanbegeleider, die samen met jou de voortgang van je studie bijhoudt en evalueert. Als cmv’er werk je binnen een brede maatschappelijke en culturele context. De vakken die je krijgt sluiten hierop aan. Zo verdiep je je in het eerste jaar in de vakken Agogiek, Psychologie, Cultuurmarketing en Filosofie. Kijk voor een uitgebreid overzicht van vakken bij Studieprogramma.

Tijdens je studie ben je ten minste 16 uur per week werkzaam in een CMV-gerelateerde instelling. Je voert hier studieopdrachten uit en brengt zo de opgedane kennis in de praktijk. Als je wilt weten of jouw praktijkplaats aan de criteria voldoet kom dan naar een van de open dagen en bespreek dit met onze docenten. Je kunt ook contact opnemen met de afdeling instroom van CMV via info-cmv@hva.nl.

In het opleidingsprofiel Alert en Ondernemend 2.0 (pdf) hebben de CMV-opleidingen het beeld van de CMV beroepskracht geschetst. Dit opleidingsprofiel is (h)erkend door werkgevers en werknemers uit de sociale sector en vormt het fundament voor de visie van CMV. Als je de opleiding hebt afgerond kun je aan de slag als ondernemende en creatieve professional in verschillende werkvelden en beroepen. Kijk voor meer informatie bij Beroepsmogelijkheden.

19 juni 2015