Hogeschool van Amsterdam

Communication and Multimedia Design voltijd

Informatie start studiejaarpagina's

Op deze pagina vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor de start van je studiejaar en waar je terecht kunt met vragen.

1. Rond je inschrijving af

Met je HvA-ID en je wachtwoord heb je toegang tot de ICT-voorzieningen van de HvA. Je HvA-ID staat vermeld in de welkomstbrief die je per mail krijgt toegestuurd nadat je je hebt ingeschreven. Activeer je HvA-ID via id.student.hva.nl. Klik op de link 'Account activeren' en volg de stappen. Heb je dit gedaan? Log dan in op jouw HvA-mailbox. Check deze regelmatig, anders mis je belangrijke informatie. Inloggen doe je via email.hva.nl met je HvA-ID@hva.nl (let op de toevoeging @hva.nl) en wachtwoord.

Om je studie met succes af te ronden is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op je studiekeuze en een opleiding kiest die bij je past. De studiekeuzecheck biedt jou en de opleiding de mogelijkheid om te controleren of je voor de juiste studie hebt gekozen. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor het eerste jaar van elke voltijdopleiding en geldt voor alle aankomende studenten.

Meer informatie over de studiekeuzecheck.

Heb jij de betaling van je collegegeld al geregeld en alle verdere stappen gezet om je inschrijving af te ronden? Pas als je alle stappen voltooid hebt, kun je in september starten met je opleiding. Zodra je een Bewijs van Inschrijving hebt ontvangen op je HvA- e-mailadres, weet je dat je inschrijving is afgerond.

Bekijk het stappenplan inschrijven.

2. Bereid je goed voor

Op Moodle staat allerlei informatie over je opleiding en het onderwijs. Je kunt inloggen met je HvA-ID.

MijnHvA

Hier vind je hier de A-Z-lijst van je opleiding waar je praktische informatie vindt over o.a. ICT, voorzieningen, reglementen en begeleiding. 
Bekijk ook de instructiefilmpjes.

MijnHvApp

Vanaf het begin van het studiejaar is de MijnHvApp beschikbaar. Met deze app zie je direct wat je rooster van die dag is, je laatste cijfers, en de belangrijkste mededelingen.

E-mail

Het is belangrijk dat je je  HvA-mailbox regelmatig checkt, omdat je anders belangrijke informatie mist. Inloggen doe je via email.hva.nl met je HvA-ID@hva.nl (let op de toevoeging @hva.nl) en wachtwoord.

Voeg @hva.nl toe aan je contacten Het kan gebeuren dat e-mails van de HvA in je spamfolder terecht komen. Voeg @hva.nl toe aan je veilige contacten om dit te voorkomen.

In de Studiegids van je opleiding vind je alle belangrijke info over het onderwijsprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.

De definitieve boekenlijst van je opleiding is begin juli beschikbaar op deze opleidingspagina. Boeken kun je bestellen via Studystore. Je profiteert van studentenkorting en voordelige 2e hands exemplaren. Ook kun je op studystore.nl terecht voor eBooks. Vanzelfsprekend kun je jouw studieboeken ook bij een andere boekhandel bestellen zoals bol.com of amazon.com.

Laptop eisen CMD

Voor een optimale invulling van de opleiding is het nodig dat je meteen bij de start van het jaar over een eigen laptop beschikt. Op elke moderne laptop draaien de basispakketten (zoals Office) goed, maar meestal geldt: hoe goedkoper de laptop, hoe trager, met name als je met zwaardere pakketten werkt als Photoshop, Illustrator, After Effects en Premiere Pro. Je kunt zelf kiezen of je een Apple of Windows-laptop wilt. 

De huidige studenten adviseren het volgende; 79% adviseert een Mac, 9% adviseert een Windows en 12% heeft geen voorkeur. Argumenten voor Mac zijn; de industrie standaard, bepaalde prototyping en design tools, stabiliteit/compatibiliteit en batterijduur. Argumenten voor Windows zijn; goedkoper en geschikter om te gamen.

Je kunt kiezen om direct een duurdere en betere laptop aan te schaffen voor je totale studieduur, of je koopt een goedkoper model, die je tijdens de studie kunt vervangen als je duidelijker weet waarmee je prettig kunt werken. 

NB: een externe harde schijf of online opslagruimte is onmisbaar voor back-ups en archief.

Via Surfspot kun je gratis gebruikmaken van Office-programma’s en krijg je korting op veel andere software.

Bijdrage studiekosten

Voor een aantal vakken stelt de opleiding readers samen. Ook ontvang je als student voor een aantal vakken materialen die door de school zijn aangeschaft. Voor de auteursrechten en de reproductie-kosten vragen wij van elke student een bijdrage van 100 euro. Hiervoor ontvang je begin augustus een e-factuur van de financiële administratie van de HvA. (dus houd je mail in de gaten) Je dient dit bedrag vóór aanvang van de studie betaald te hebben. 
Dit bedrag wordt niet gerestitueerd als je onverhoopt toch niet aan CMD begint, omdat de materialen dan al besteld zijn.

Iedere student krijgt een collegekaart. Hiermee kun je o.a. printen, boeken lenen en betalen bij automaten. Om je collegekaart aan te vragen upload je eenvoudig je pasfoto via www.mijnhvapas.nl. Hiervoor heb je een HvA-ID en wachtwoord nodig, die je per e-mail hebt ontvangen. Je ontvangt je collegekaart eind augustus.

Als je jouw collegekaart aanvraagt voor 10 augustus, dan ontvang je deze in de week van 20-24 augustus (de week voor de introductie bij de HvA) thuisgestuurd op je correspondentieadres. Vraag je de collegekaart aan na 10 augustus en voor 15 september, dan wordt deze binnen twee werkweken opgestuurd.

Als je je collegekaart per post hebt ontvangen, moet je deze eenmalig activeren bij een van de servicebalies in de gebouwen van de HvA. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.

N.B. Woon je niet in Nederland? Dan krijg je de collegekaart niet op je huisadres, maar dan ligt deze voor klaar bij een servicebalie

De groepsindeling is uiterlijk 23 augustus bekend, je ontvangt de groepsindeling per mail. Vanaf het moment dat de groepsindeling bekend is, kun je je rooster opvragen via https://rooster.hva.nl. Je kunt je rooster koppelen aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.

De 1e lesdag van de propedeuse is op donderdag 30 augustus 2018. Je dient hierbij verplicht aanwezig te zijn. Op deze dag maak je kennis met je klas, je coach en ontvang je alle informatie over het rooster, studiematerialen en het 1e Project.

Maandag 3 september CMD Aan (verplicht), dit is de 1e projectdag van het Project CMD, meer informatie hierover volgt nog.

In het HvA jaarrooster kun je zien hoe het studiejaar is ingedeeld en wanneer je vakantie hebt.

Heb je een functiebeperking of chronische ziekte? Dat kan mogelijk je studievoortgang beïnvloeden. In veel gevallen heb je recht op speciale voorzieningen, zoals extra toetstijd of een aangepaste stoel.

Als je dyslexie hebt, kun je online extra toetstijd aanvragen. Dat kan zodra je een HvA-id hebt. Hoe dat werkt, lees je op de pagina studeren met een functiebeperking of chronische ziekte

Heb je een andere beperking of chronische ziekte, of heb je meer voorzieningen nodig, neem dan contact op met de studentendecaan van je opleiding. Hier vind je alle studentendecanen per opleiding.

Op deze pagina lees je meer over studeren met een functiebeperking of chronische ziekte aan de HvA.

Je eerste dagen bij de HvA

Je kunt bij Communication and Multimedia Design deelnemen aan introductiecursussen vóór de start van het jaar en/of het introductieweekend:

  • Voor studenten die graag een goed begin willen maken met het leren van tools of taal (bijv. illustrator en photoshop), bieden we in de week voordat het officiële programma begint eenmalig twee 6-daagse cursussen aan (woensdag 22 augustus t/m woensdag 29 augustus). Aan de cursussen zijn geen kosten verbonden en deze zijn niet verplicht. Meer informatie hierover ontvang je begin juli.
  • 30 augustus Introductie Propedeuse (verplicht!), dit is de 1e lesdag van de propedeuse is. Op deze dag maak je kennis met je klas, je coach en ontvang je alle informatie over het rooster, studiematerialen en het 1e Project CMD Aan.
  • CMD heeft haar eigen studievereniging genaamd IAM Core. Tijdens de studie worden er diverse activiteiten aangeboden voor het vergroten van je kennis en netwerk. Daarnaast worden er ook feestjes, uitjes en game-avonden georganiseerd. Elk jaar vindt er ook een 3-daags introductieweekend plaats voor alle nieuwe eerste jaars. Dit jaar zal het plaatsvinden van 31 augustus om 10:30 tot 2 september om 18:30 met als thema ‘Levensweg’. Een onvergetelijk weekend vol gezelligheid om onze IAM Core Family te leren kennen, maar ook je mede klasgenoten en mede-CMD studenten. Kijk voor meer informatie op onze website.
  • ​3 september CMD Aan (verplicht!), dit is de 1e projectdag van het Project CMD, meer informatie hierover volgt nog.

*Omdat wij een studievereniging zijn werken wij niet met ontgroeningen.
**Deelname is geen verplicht onderdeel van de opleiding.

De introductie bij de HvA is in de week voor de eerste colleges: van maandag 27 augustus tot en met vrijdag 31 augustus. Het introductieprogramma vind je op deze pagina aan het begin van de zomer 2018.

Als student van de HvA kan je via het netwerk ‘hva’ of ‘eduroam’ snel en veilig internetten en heb je toegang tot alle informatiesystemen. Om verbinding te maken met dit netwerk voer je één keer een aantal stappen uit. Daarna heb je op alle HvA-locaties altijd automatisch verbinding. 

Contact, locatie en social media

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

  • Whatsapp: 06 2115 5262
  • Formulier: Stel je vraag
  • Telefoon: 020 595 1400

Volg de HvA via de social media:

 

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 19 juli 2018