Hogeschool van Amsterdam

Communication and Multimedia Design

Start studiejaar

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor de start van je studiejaar.

Met je HvA-ID en je wachtwoord heb je toegang tot de ICT-voorzieningen van de HvA. Je HvA-ID staat vermeld in de welkomstbrief die je per mail krijgt toegestuurd nadat je je hebt ingeschreven. Je kunt je HvA-ID activeren via id.student.hva.nl. Klik op de link 'Account activeren' en volg de gevraagde stappen. Heb je dit gedaan? Log dan in op jouw HvA-mailbox. Het is belangrijk dat je deze mailbox regelmatig checkt, omdat je anders belangrijke informatie mist. Inloggen doe je via email.hva.nl met je HvA-ID@hva.nl (let op de toevoeging @hva.nl) en wachtwoord.

Heb jij de betaling van je collegegeld al geregeld en alle verdere stappen gezet om je inschrijving af te ronden? Pas als je alle stappen voltooid hebt kun je in september starten met je opleiding. Zodra je een Bewijs van Inschrijving hebt ontvangen via een e-mail op je HvA- e-mailadres weet je dat je inschrijving is afgerond.

Iedere student krijgt een collegekaart. Hiermee kun je o.a. printen, boeken lenen, betalen bij automaten, legitimeren bij toetsen etc. Om je collegekaart aan te vragen upload je eenvoudig je pasfoto via www.mijnhvapas.nl. Hiervoor heb je een HvA-ID en wachtwoord nodig, die je per e-mail hebt ontvangen. Je ontvangt je collegekaart eind augustus.

Als je je collegekaart op je huisadres hebt ontvangen moet je deze eenmalig activeren bij een van de Servicebalies in de gebouwen van de HvA. Neem voor het activeren je collegekaart en een geldig legitimatiebewijs mee. Als je collegekaart is geactiveerd kun je er o.a. mee printen, boeken lenen, betalen bij automaten, legitimeren bij toetsen etc.

N.B. Ben je een internationale student? Dan krijg je de collegekaart niet op je huisadres, maar dan ligt deze klaar bij de Servicebalie. 

Je kunt bij Communication and Multimedia Design deelnemen aan introductiecursussen vóór de start van het jaar en/of het introductiekamp:

 • Voor studenten die graag een goed begin willen maken met het leren van tools (bijv. Illustrator, Indesign en Photoshop) of taal (Nederlands of Engels) bieden we in de week voordat het officiële programma begint eenmalig drie 6-daagse cursussen aan (woensdag 23 augustus t/m woensdag 30 augustus). Aan de cursussen zijn geen kosten verbonden en deze zijn niet verplicht. Meer informatie hierover ontvang je begin juli.
 • Ieder jaar organiseert studievereniging IAM Core een 3-daags introductieweekend* voor alle eerstejaars** om je studententijd alvast een goede start te geven. Kijk voor meer informatie op de website.

  *Omdat IAM Core een studievereniging is, zijn er geen ontgroeningen.
  **Deelname is geen verplicht onderdeel van de opleiding.

Naast je opleidingsintroductie ben je van harte welkom op Kersvers HvA: de centrale introductie van de HvA.

 • Op donderdag 31 augustus maak je kennis met de stad en de HvA. In de ochtend beleef je Amsterdam met allerlei activiteiten verspreid door de stad. Van 13 uur tot 20 uur is het Kersvers festival op de Amstelcampus van de HvA met informatieve, muzikale en culinaire activiteiten. Neem daar een voorproefje op je studententijd!
 • Op vrijdag 1 september gaat Kersvers HvA verder met in de middag allerlei sportieve, culturele en creatieve activiteiten. De week wordt afgesloten vanaf 22.00 uur met een groot HvA- feest. 

Kijk voor meer informatie  op kersvers.org en volg meteen de facebookpagina voor alle updates over het programma!

Het collegejaar start op woensdag 23 augustus met de introductiecursussen (niet verplicht). Daarna volgen in de eerste week van september je eerste colleges. Je groepsindeling ontvang je op 24 augustus per mail. Vanaf het moment dat je je groepsindeling hebt kun je je rooster opvragen via https://rooster.hva.nl. Je kunt je rooster koppelen aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon. In het HvA jaarrooster kun je zien hoe het studiejaar is ingedeeld en wanneer je vakantie hebt.

Boeken kun je bestellen via Studystore, je profiteert van studentenkorting en voordelige tweedehands exemplaren. Ook kun je op studystore.nl terecht voor eBooks. Vanzelfsprekend kun je je studieboeken ook bij een andere boekhandel bestellen, zoals bol.com of amazon.com.

Via Surfspot kun je gratis gebruik maken van Office-programma’s en krijg je korting op veel andere software.

Laptopeisen CMD

Voor een optimale invulling van de opleiding is het nodig dat je meteen bij de start van het jaar over een eigen laptop beschikt. Op elke moderne laptop draaien de basispakketten (zoals Office) goed, maar meestal geldt: hoe goedkoper de laptop, hoe trager, met name als je met zwaardere pakketten werkt als Photoshop, Illustrator, After Effects en Premiere Pro. Je kunt zelf kiezen of je een Apple of Windows-laptop wilt. Apple laptops zijn populair maar die kosten vaak meer dan vergelijkbare Windows laptops.

Om te voorkomen dat de laptop in de loop van de studie vervangen moet worden adviseren we om in ieder geval op de volgende specificaties te letten en voor de aanbevolen specificaties te gaan:

 • Processor: Minimaal Intel Core i5 processor of AMD equivalent (Intel Core i7 of AMD equivalent aanbevolen);
 • Geheugen: Minimaal 4GB DDR3 geheugen (minimaal 8GB sterk aanbevolen);
 • Harde schijf: SSD aanbevolen.

NB: een externe harde schijf of online opslagruimte is onmisbaar voor backups en archief.

Een computer die hieraan voldoet is bijvoorbeeld de Macbook Pro 13’’ (goedkoopste versie) of een vergelijkbare MS Windows laptop.

Bijdrage studiekosten

Voor een aantal vakken stelt de opleiding readers samen. Ook ontvang je als student voor een aantal vakken materialen die door de HvA zijn aangeschaft. Voor de auteursrechten en de reproductiekosten vragen wij van elke student een bijdrage van 100 euro. Hiervoor ontvang je begin augustus een e-factuur van de financiële administratie van de HvA (houd dus je HvA-e-mail in de gaten). Je dient dit bedrag vóór aanvang van de studie betaald te hebben. 

Dit bedrag wordt niet gerestitueerd als je onverhoopt toch niet aan CMD begint, omdat de materialen dan al besteld zijn.

Moodle is de start van elke studiedag. Hier log je in met je HvA-ID, en vind je alle informatie over je vakken en mededelingen van je docent. Is een docent een keer afwezig? Het staat op Moodle.

Als student van de HvA kan je via het netwerk ‘hva’ of ‘eduroam’ snel en veilig internetten en heb je toegang tot alle informatiesystemen. Om verbinding te maken met dit netwerk voer je één keer een aantal stappen uit. Daarna heb je op alle HvA-locaties altijd automatisch verbinding. 

In de Studiegids van je opleiding vind je alle belangrijke info over het onderwijsprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.

De studiegids van CMD vind je via deze link.

Studenten met een functiebeperking hebben in veel gevallen recht op speciale voorzieningen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een speciale stoel, meer tijd voor het maken van toetsen of toetsen met grote letters. Voor voorzieningen kun je terecht bij de studentendecanen.

Meer informatie over studeren met functiebeperking

Je opleiding bevindt zich in het Theo Thijssenhuis (TTH)
, Wibautstraat 2-4, 1091 GM Amsterdam.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 25 juli 2017