Hogeschool van Amsterdam

Beroepsmogelijkheden

Communication and Multimedia Design

De opleiding Communication and Multimedia Design stelt ‘ontwerpen’ centraal in het onderwijsprogramma. Je wordt opgeleid tot een ontwerper van digitale media producten en -diensten. De opleiding sluit goed aan op de wensen en behoeften van de beroepspraktijk van de creatieve industrie, maar ook steeds meer daarbuiten. Er is veel vraag naar (afgestudeerde) CMD studenten. Niet alleen bij ontwerpbureaus, maar ook steeds vaker in andere branches, zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg, logistiek en de kunst- en cultuursector. Ook daar is behoefte aan jonge ontwerpers met verstand van digital design.

Waar ga jij straks werken?

De mogelijkheden die je hebt als professional Communication and Multimedia Design zijn divers. Afgestudeerden werken bij eigen ondernemingen, fullservice-internetbedrijven, communicatieadviesbureaus, reclamebureaus, culturele instellingen, banken en overheidsinstellingen. Enkele namen van bedrijven zijn: UNITiD, Fabrique, Q42, MediaMonks, DigitasLBi, Tam Tam, het Stedelijk Museum Amsterdam en de ING.

...en in welke functie?

Wat je bij deze bedrijven kan doen, is heel verschillend. Maar je zal altijd een kern van digital design in je functie terug zien komen. Hierbij kun je bijvoorbeeld meer aan de visuele kant van projecten werken of juist aan de technische kant (front-end development). Of je kunt je als Interaction Designer meer bezig houden met de gehele user experience van het ontwerp. Hieronder staan drie beroepsmogelijkheden die de basis kunnen zijn voor je verdere ontwikkeling.

Front-end developer

De front-end developer ontwikkelt en onderhoudt stabiele en gebruiksvriendelijke interactieve mediatoepassingen. Bijvoorbeeld de technische kant van een website. Front-end development bij CMD is niet zo technisch als bijvoorbeeld bij de opleiding ICT. Maar wel de meest technische kant binnen CMD. Er is heel veel vraag in het beroepenveld naar goede Front-end developers op het ogenblik. Zeker als je daarnaast nog verstand hebt van vormgeving.

Interaction designer

De interaction designer bedenkt en ontwerpt de functionaliteit, navigatie, interactie en informatiearchitectuur van een interactieve mediatoepassing. Wie gaat het product gebruiken? En ik welke omgeving? Waar moeten je daarbij rekening houden? Wat betekent dit voor het ontwerp? Wordt het een desktop applicatie of toch eerder voor smartphones of tablets? Bovenal staat een goede ‘user experience’ centraal. Bekijk onderaan deze pagina het filmpje over Miranda die als interaction designer werkzaam is bij UNITiD.

Visual designer

De visual designer ontwerpt de look & feel en de tone of voice van een interactieve mediatoepassing. Het is van groot belang dat de visuele identiteit van een digitaal media product of dienst goed ontworpen wordt en aansluit bij de ‘beleving’ die deze applicatie moet over brengen. Als visual designer zorg je er voor dat dit proces goed verloopt en de visuals van een applicatie bijdragen aan een positieve gebruikerservaring.

Daarnaast zijn er tal van andere functies die je als CMD’er kunt vervullen. Op www.cmd-amsterdam.nl/cmd/life-after-cmd zie je waar afgestudeerde studenten nu zoal werken. 

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 31 augustus 2016