Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Wil jij digital designer worden? Dan heb je een passie voor ontwerpen; van visuele en interactieve vormgeving tot technisch design. Jij houdt van samenwerken, communicatie en interactie. Je ziet wat mensen nodig hebben. Vanuit hun wensen maak jij duurzame en inclusieve apps, sites, games, etc. Communication and Multimedia Design (CMD) is een ontwerpopleiding met goede baankansen in de creatieve industrie. Is de studie CMD iets voor jou?

Ontdek of CMD bij jou past!

Trailer opleiding Communication and Multimedia Design

Dit ga je doen

Bij Communication and Multimedia Design richt je je op het hele ontwerpproces. Je krijgt vakken op het gebied van techniek, vormgeving en interactieontwerp. Belangrijk daarbij is dat het product aansluit bij de mensen die het gaan gebruiken. Je bent kritisch en denkt goed na over de functie en betekenis van een product voor de maatschappij. Tijdens je studie kun je zelf jouw programma samenstellen om precies die ontwerper te worden die je wilt zijn. 

Afstudeerproject van CMD-student Joop: Scrollbook

Jaar 1

In jaar 1 volgen alle studenten hetzelfde onderwijsprogramma. Je werkt aan projecten (ontwerpopdrachten) voor echte opdrachtgevers en je ontwikkelt tijdens ondersteunende vakken vaardigheden die je gelijk kunt toepassen in praktijkopdrachten. 

Jaar 2

Jaar 2 bestaat voor de eerste helft weer uit gezamenlijke vakken en projecten. Vanaf de tweede helft van het studiejaar kun je eigen vakken en projecten kiezen en zo je eigen onderwijsprogramma samenstellen. In een korte stage (10 weken) werk je bij een bedrijf.  

Jaar 3

In jaar 3 volg je twee minoren (keuzeprogramma’s); elke minor duurt een half studiejaar (20 weken). Deze minoren mag je zelf uitkiezen; dat kan zowel binnen als buiten de HvA en ook in het buitenland.

Jaar 4

In jaar 4 rond je jouw studie CMD af met een project. Je start met een stage van 20 weken bij een bedrijf. Hét moment om jouw ontwerpvaardigheden te laten zien. Daarna begin je met een afstudeerproject en voer je zelfstandig een zelfgekozen ontwerpopdracht uit. 

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Voor het havo-profiel Cultuur en Maatschappij geldt als eis het vak wiskunde A of B. Heb je dit vak niet? Volg dan een bijspijkercursus.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

In jaar 1 heb je minimaal 16 contacturen per week. Daarnaast besteed je 24 uur per week met medestudenten aan projecten en onderzoeken, maak je opdrachten en bereid je je voor op lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld moet je rekening houden met ongeveer € 300 per jaar voor boeken, readers en vakmaterialen. Houd ook rekening met de aanschaf van een laptop.

Lees meer over studiekosten

Waarom CMD aan de HvA?

  • Je leert niet alleen om gebruiksvriendelijke, digitale producten te bedenken, maar je mag zo ook echt gaan maken. Kun je gelijk testen of je het goed ontworpen hebt!
  • Je krijgt de vrijheid om je op bepaalde onderdelen van digitaal ontwerpen verder te ontwikkelen: visual design, interaction design en technologie (met name frontend development), zodat je precies die ontwerper kunt worden die je wilt zijn.
  • Naast goed onderwijs zorgen wij ook voor een prettige, veilige en inspirerende leeromgeving. Er kan veel én er mag veel.
  • Je studeert in Amsterdam: het bruisende hart van de Nederlandse creatieve industrie. Tijdens de opleiding doe je veel ervaring op met (digitale) vraagstukken uit het werkveld.
  • Je krijgt de mogelijkheid om je studie te verrijken met een internationale ervaring. Zo kun je een half jaar studeren bij één van onze tien partnerscholen binnen Europa en acht partnerscholen buiten Europa. In het laatste jaar kun je ook een half jaar stagelopen in het buitenland.

Voor wie?

  • Je bent nieuwsgierig en kritisch.
  • Je bent geïnteresseerd in multimedia.
  • Je kunt goed samenwerken en staat open voor andere ideeën.