Hogeschool van Amsterdam

Stages en projecten

Bouwtechnische Bedrijfskunde

Samen met medestudenten ga je tijdens projecten en tijdens de stage aan de slag met creatieve oplossingen voor vraagstukken uit de praktijk. Doel: wat je geleerd hebt meteen toepassen en de praktijk goed leren kennen.

Tijdens projecten krijg je als projectteam een praktijksituatie voorgelegd waarbij jullie zelf de oplossingen voor de aangedragen problemen dienen te vinden. Er wordt een groot beroep gedaan op je creativiteit en samenwerkingsvermogen. Door het met elkaar bedenken van oplossingen en het raadplegen van vakliteratuur maak je je veel kennis eigen.

Voorbeelden van (eerdere) projecten:

Fietsplan

Studenten Bouwtechnische Bedrijfskunde, die samenwerkten in het Atelier Stedelijke Vernieuwing in Amsterdam, hebben de derde prijs gewonnen (€ 250) in de ideeënprijsvraag van de Fietsersbond. Door fietsstraten langs het hoofdnet van de autoroutes te maken ontstaat een veilig fietsgebied. Verder willen zij het fietsen promoten door aan de bewoners van De Baarsjes een 'Baarsjes Bike' aan te bieden. Deze fiets zou voor de minima geheel gratis moeten zijn en voor mensen met een modaal inkomen ongeveer € 250 moeten kosten. Bij inlevering van de oude fiets krijg je korting op de Baarsjes Bike.

Toekomst sociale huurwoningen

De eigenaar van een complex met ruim honderd sociale huurwoningen heeft een aantal toekomstvisies op een rij gezet. Studenten moeten deze visies onderbouwen met een exploitatie over 25 jaar met behulp van andere gegevens uit de markt, zoals doelgroep, huurprijs en onderhoudskosten. Uiteindelijk dient de beste toekomstvisie bepaald te worden.

Ontwerp appartementencomplex

Een groep particulieren is gezamenlijk opdrachtgever voor een nog te ontwikkelen locatie met een appartementencomplex. Naast het nieuwe ontwerp voor het complex moet ook de financieringsvorm worden uitgezocht, moeten de bouwkosten en hypotheekkosten berekend worden en moet het complex voldoen aan de wettelijke regelgeving.

Bedrijventerreinen

Uitgeverij Elba Media maakte met subsidie van het ministerie van Economische Zaken het Jaarboek Beste Bedrijventerreinen 2009. Dit boek is gebaseerd op de verkiezing voor het beste bedrijventerrein. Er waren drie categorieën: planfase, bestaand en herstructurering. Voor elke categorie werd door vakprofessionals een winnaar gekozen. Voor hulp klopte Elba Media aan bij Bouwtechnische Bedrijfskunde. Studenten deden onderzoek naar 25 bedrijventerreinen. Onder meer naar Westpoort, het haven- en industriegebied in Amsterdam waar ruim 2000 bedrijven gevestigd zijn en ongeveer 45.000 mensen werken. Onderwerpen van onderzoek waren de voorzieningen, bereikbaarheid en veiligheid.

HvA-gebouw

Het opstellen van een vlekkenplan t.b.v. het geschikt maken van het HvA-gebouw Leeuwenburg voor een multifunctioneel gebouw met winkels en uitgaansgelegenheid. Reden: de HvA vertrekt uit het pand. Het vlekkenplan geeft inzicht in de randvoorwaarden die gelden voor de verdere uitwerking van het gebouw.

Kromhout kazerne

Het opstellen van een aanbestedingstrategie voor de Kromhout Kazerne. Het project omvat de nieuwe huisvesting voor circa 2000-3000 defensiemedewerkers. Op het complex komt het Hoofdkwartier van het Commando Landstrijdkrachten en enkele andere defensieonderdelen. Er wordt een modern kantorenpark ontwikkeld met een transparante en groene uitstraling.

 

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 20 september 2016