Hogeschool van Amsterdam

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over AMFI.

Ze zijn verdeeld in verschillende categorieën. 

Wat houdt de selectieprocedure in?

De selectie zal o.a. bestaan uit:

  • een online vragenlijst
  • een take-home foto opdracht m.b.t. je geschiktheid voor de fashion industrie
  • een practicum opdracht voor de afstudeerrichting van je keuze (ongeveer 2 uur)
  • een interview met een docent en een student mbt o.a. je motivatie voor de opleiding (30 minuten)
  • een multiple choice test die je culturele, economische, sociale en fashion referentiekader toetst

Wat is belangrijk voor de selectiedag?

Creativiteit vormt een belangrijke rol in het onderwijsprogramma van AMFI. Je moet dus tijdens de selectiedag kunnen aantonen dat je creatief bent en dat je een passie hebt voor mode. Verder is het belangrijk dat wij kunnen zien dat je een brede belangstelling hebt voor maatschappelijke ontwikkelingen, cultuur, design en kunst.

Waarom heeft AMFI een selectieprocedure?

Deze procedure heeft twee doeleinden. Ten eerste is het voor aankomende studenten in hun eigen belang om alleen geselecteerd te worden voor de opleiding wanneer zij over de vereiste kwaliteiten beschikken. Ten tweede is het voor AMFI noodzakelijk om het niveau van eisen en doelstellingen aan te houden. Er wordt zeer scherp en nauwkeurig gekeken naar je kwaliteiten en aanleg.

Hoeveel studenten starten er elk jaar?

Jaarlijks melden zich ruim 1000 kandidaten aan voor AMFI, waarvan er 800 selectie doen en er ca. 400 worden geselecteerd.

Wat moet ik doen als ik niet voldoe aan de instroomeisen?

Probeer eventuele achterstanden in te halen door certificaten te halen bij het volwassenenonderwijs (ROC). Ook biedt de Dienst Studentenzaken deficiëntiecursussen Management & Organisatie en Wiskunde aan. Indien je deze cursussen hebt gevolgd en met voldoende resultaat afsluit, kun je je deficiëntie opheffen. Meer informatie over deze cursussen kun je vinden op www.hva.nl/studentenzaken of mail naar toelatingstoets@hva.nl.

Ik heb geen wiskunde in mijn pakket, kan ik toch Fashion & Management gaan doen?

Nee, als je Fashion & Management wilt studeren moet je dit vak hebben gedaan. Je kunt hiervoor een bijspijkercursus volgen. Meer informatie over deze trainingen kun je vinden op de pagina Deficiëntie- en opfriscursussen of mail naar toelatingstoets@hva.nl.

Kan ik mijn studie ook in het Engels volgen?

Alle drie de afstudeerrichtingen worden ook in het Engels aangeboden onder de noemer AMFI-International. De selectieprocedure en eisen zijn hetzelfde als voor de Nederlandse afstudeerrichtingen, met als additioneel criterium het kennisniveau van de Engelse taal. Meer informatie vind je op www.hva.nl/amfi-int.

Als ik de Nederlandse opleiding volg, krijg ik dan ook les in het Engels?

In het eerste en tweede studiejaar krijg je af ten toe les in het Engels, bijvoorbeeld tijdens een gastlezing of bij bepaalde lesstof. In het derde en vierde jaar wordt Engels wel belangrijk. Alle minoren en specialisaties worden volledig in het Engels gegeven omdat de Nederlandse en internationale studenten dan bij elkaar in groepen zitten.

Wat is de gemiddelde studiebelasting?

De gemiddelde studielast bij AMFI ligt rond de 40 uur per week, met piekmomenten die qua uren boven dit gemiddelde liggen. De lestijden vallen tussen 08.30 - 18.30 uur. Het kan echter voorkomen dat je af en toe ook ’s avonds les hebt.

Hoeveel startmomenten zijn er per jaar?

Er is één keer per jaar een startmoment. Dit is eind augustus bij de aanvang van het studiejaar.

Zijn er vrijstellingen?

Instroom is altijd in het eerste studiejaar. Er bestaan geen vrijstellingen voor onderdelen van het eerstejaarsprogramma. Alleen voor uitzonderlijke individuele gevallen, bijvoorbeeld een behaalde propedeuse dan wel een bachelor diploma bij een verwante opleiding, wordt soms een uitzondering gemaakt.

Is er een versnelde route voor mbo- en vwo-studenten

Voor vwo- en mbo-studenten bestaat er geen versnelde route bij AMFI.

Is er een avond- op deeltijdopleiding van AMFI?

Nee, er bestaan geen avond- of deeltijdopleidingen bij AMFI.

Zijn er vergelijkbare opleidingen als AMFI in Nederland?

Er zijn geen vergelijkbare opleidingen als AMFI. Er zijn wel opleidingen die een vergelijkbaar onderdeel van AMFI aanbieden. Fashion & Design kun je bij verschillende kunstacademies in Nederland volgen en gedeeltelijk is Fashion & Management te volgen bij TMO, hogeschool voor Modemanagement of bij SAXION Enschede Fashion and Textiles Technologies. 

Kan ik een master volgen bij AMFI?

Vanaf september 2016 biedt AMFI een masterprogramma aan, Fashion Enterprise Creation. Daarnaast kun je ook diverse masterprogramma’s in binnen- en buitenland volgen na je studie bij AMFI. 

Kan AMFI een kamer in Amsterdam voor mij regelen?

Nee, alleen buitenlandse studenten komen in aanmerking voor kamerbemiddeling. Bureau Buitenland van de HvA helpt internationale studenten hierbij. Al deze informatie is ook terug te vinden www.hva.nl/amfi-int.

Kan ik een dag meelopen bij AMFI?

Nee, AMFI organiseert geen meeloopdagen. Op de open dagen ben je van harte welkom en zijn er veel studenten uit diverse studiejaren die jou alles kunnen vertellen over de inhoud van de lessen.

Wat is het verschil tussen Fashion & Branding en Fashion & Design?

Bij Fashion & Branding staat de identiteit van merken en communicatie centraal. Je leert concepten te ontwikkelen en marktstrategieën op te zetten. Bij Fashion & Design leer je ontwerpen, patroontekenen, moulage en de realisatie van je ontwerpen. Kortom, je gaat anders met het modeproduct om. Bij Design ontwerp en maak je het product, bij Branding communiceer je over dat product.

Wat is het verschil tussen Fashion & Management en Fashion & Branding?

Bij Fashion & Management leer je hoe je kleding zo effectief mogelijk kunt inkopen, produceren en in de markt te zetten. Op het programma staan onderwerpen als marketing, textielkennis, economie, ICT-logistiek en internationale bedrijfsvoering. Bij Fashion & Branding staat de identiteit van merken en communicatie centraal. Je leert concepten te ontwikkelen en marktstrategieën op te zetten. Kortom, je gaat anders met het modeproduct om.

Vind je een baan met de AMFI-opleiding?

Het beantwoorden van deze vraag is onmogelijk, want dit hangt natuurlijk in grote mate af van de individuele student en zijn passie, gedrevenheid en vooral talent voor de mode-industrie.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 25 juni 2018