Hogeschool van Amsterdam

Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Leraar Voortgezet Onderwijs van de eerste graad Lichamelijke Opvoeding. Bachelor, voltijd

Wil je kinderen en jongeren leren sporten en bewegen? Ben je fit, enthousiast en graag actief? Het studieprogramma van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Amsterdam is fysiek én intellectueel uitdagend. Je leert hoe je als gymleraar leiding geeft aan groepen en loopt vanaf het eerste jaar stage. Uiteraard ben je tijdens de ALO-opleiding zelf volop sportief bezig.

Bij de ALO leer je alles wat je moet weten over bewegen en lesgeven. Het vak Sociale Wetenschappen geeft je inzicht in het gedrag en de (motorische) ontwikkeling van kinderen. Kennis waar je later als gymdocent veel aan hebt. Je krijgt les in Psychologie, Pedagogiek en Communicatie. Een gymleraar moet beschikken over medisch-biologische kennis. Dit leer je tijdens vakken zoals Anatomie en Biomechanica.

Lees meer

De ALO-opleiding biedt studenten 20 contacturen per week in het eerste studiejaar. Een studiejaar bevat 42 lesweken. Een contactuur is een onderwijsuur (van 50 minuten) waarbij een docent aanwezig is. Onder contacturen vallen onder meer hoor- en werkcolleges, projectbegeleiding en studiebegeleiding.

Lees meer

Klaar met de ALO-opleiding? Dan kun je gymleraar worden of bijvoorbeeld aan de slag als trainer/coach, combinatiefunctionaris/sportbuurtwerker, bewegingsdeskundige en activiteitenbegeleider outdoor.

Lees meer

Je wordt tot deze studie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Voor de vooropleiding gelden verder geen aanvullende eisen. Wel zijn er een aantal aanbevelingen: het profiel Natuur en Gezondheid sluit het beste aan op de ALO-opleiding en het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) in je examenpakket is een pluspunt. Daarnaast moet je een motorische toelatingstest en een psychologische meting met goed gevolg afleggen en medisch goedgekeurd worden door een sportarts.

Lees meer

Je kunt je vanaf 1 oktober 2017 via hva.studielink.nl aanmelden voor de toelatingstest van de ALO. Je ontvangt rond half maart 2018 een uitnodiging voor de toelatingstest.

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding