Hogeschool van Amsterdam

Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Leraar Voortgezet Onderwijs van de eerste graad Lichamelijke Opvoeding. Bachelor, voltijd

Wil je kinderen en jongeren leren sporten en bewegen? Ben je fit, enthousiast en graag actief? Op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) krijg je een fysiek én intellectueel uitdagend programma. Je leert hoe je als gymleraar leiding geeft aan groepen en loopt vanaf het eerste jaar stage. Uiteraard ben je tijdens de ALO-opleiding zelf volop sportief bezig.

Tijdens de ALO-opleiding leer je alles wat je moet weten over bewegen en lesgeven. Het vakgebied Sociale Wetenschappen geeft je inzicht in het gedrag en de ontwikkeling van kinderen. Inzicht in de motorische ontwikkeling van kinderen krijg je bij het vak Motorisch Leren. Kennis waar je later als gymdocent veel aan hebt. Je krijgt les in Psychologie, Pedagogiek en Communicatie. Een gymdocent moet ook beschikken over medisch-biologische kennis. Dit leer je met vakken zoals Anatomie, Fysiologie en Kinesiologie.

Lees meer

De contacttijd bij de ALO bestaat uit colleges, practica en project- en studiebegeleiding. Het aantal contacturen per week in het eerste jaar is 20 uur. Een contactuur is een onderwijsuur van 50 minuten. Naast de contacttijd besteed je ca. 20 uur alleen of met medestudenten aan projecten en onderzoeken, maak je opdrachten en bereid je je voor op lessen en tentamens door middel van zelfstudie.

Lees verder

Klaar met de ALO-opleiding? Dan kun je docent Lichamelijke Opvoeding worden of bijvoorbeeld aan de slag als trainer/coach, combinatiefunctionaris/sportbuurtwerker, bewegingsdeskundige en activiteitenbegeleider outdoor.

Lees meer

Je wordt tot deze studie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Voor de vooropleiding gelden verder geen aanvullende eisen. Wel is er sprake van een aantal aanbevelingen: het profiel Natuur en Gezondheid sluit het beste aan op de ALO-opleiding en het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) in je examenpakket is een pluspunt. Daarnaast moet je een motorische toelatingstest en een psychologische meting met goed gevolg afleggen en medisch goedgekeurd worden door een sportarts.

Lees meer

Je kunt je tot uiterlijk 1 mei 2018 inschrijven voor de ALO. Maar in verband met het afleggen van de toelatingstest én de medische keuring, is het van groot belang dat je je vóór 1 maart 2018 via hva.studielink.nl inschrijft. Dan weet je voor 1 mei of je bij de ALO bent aangenomen.

Lees meer

Digiano, Sanne, Jasper, Dina, Tim en Femke zijn ALO-fit. Jij ook? Lees op hva.nl/ben-jij-alo-fit alles over hun studiekeuze en ervaringen op de ALO.

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding