Semantic Search in E-Discovery

Project

In het project Semantic search in E-Discovery wordt slimmer gezocht naar bewijs in een grote hoeveelheid digitale informatie, zoals email en documenten.

Semantic Search in e-discovery poster

De Hogeschool van Amsterdam doet onderzoek naar het slimmer zoeken in E-Discovery. Door semantische te zoeken wordt er rekening gehouden met de betekenis van woorden in de context waarin ze gebruikt worden. In dit onderzoeksproject werkt de HvA samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), KECIDA (NFI) en FOX-IT. Het onderzoek is gericht op de vraag: hoe kunnen forensische onderzoekers slimmer zoeken naar bewijs in grote hoeveelheden digitale informatie, zoals e-mails en documenten?

Innovatie is hard nodig, want met alleen zoeken op woorden wordt veel relevant bewijsmateriaal niet gevonden. Onderzoekers weten namelijk zelden precies op welke woorden ze moeten zoeken: er is een vermoeden van fraude, maar wie, wat en op welke manier is uiteraard de vraag. In het project worden geavanceerde technieken onderzocht om automatisch relevante facetten te ontdekken in de inhoud van e-mails en documenten. Door semantisch te zoeken wordt er rekening gehouden met de betekenis van woorden in de context waarin ze gebruikt worden. De nadruk ligt daarbij op namen van personen en bedrijven, hun onderlinge relaties, expertises en verhaallijnen. Verwacht wordt dat met dergelijke facetten onderzoekers effectiever kunnen zoeken en sneller kunnen reconstrueren wie wat wanneer wist.Slimmer zoeken naar bewijs in een grote hoeveelheid digitale informatie, zoals email en documenten.

Het project levert meer op dan alleen bruikbare software. Zo worden er aanstormende onderzoekers opgeleid in dit nieuwe werkveld van E-Discovery. De samenwerking met onderzoeksgroepen in het buitenland zal ook na dit project gecontinueerd worden.

Samenwerking

Het project wordt gefinancierd vanuit De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project? Klik dan hier .  Bent u benieuwd naar de bijbehorende paper "Semantic Search in E-Discovery"? Klik dan hier .