Hogeschool van Amsterdam

Ik twijfel nog

Weet je niet zeker of je wel wilt studeren? Vraag je je af of het hbo bij je past? Of twijfel je tussen interessegebieden of opleidingen? Met deze twijfels kun je hier terecht. Twijfel je tussen...

Ga na welke onderwijsvorm bij je past. En ook of je wilt gaan studeren of een jaar iets anders. 

Mbo, hbo of wo...?

Welke onderwijsvorm het beste bij je past is afhankelijk van je vooropleiding, je manier van leren en je wensen voor de toekomst. 

Vergelijk de kenmerken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo/universiteit) en bepaal wat het beste bij jou past. Let op, dit zijn algemene kenmerken, die per opleiding kunnen verschillen. 

Past het hbo als onderwijstype wel bij je, maar twijfel je of een hbo-opleiding je voldoende uitdaagt?

 • Je kunt tijdens je opleiding je kennis verbreden met een minor.
 • Volg een excellentieprogramma om het beste uit jezelf te halen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij.
 • Ben je vwo'er? Dan kun je bij sommige opleidingen een speciaal driejarig traject voor vwo'ers volgen. 

...of een jaar reizen of werken?

Soms is het een goed idee om een jaar of langer er tussenuit te gaan voordat je je studiekeuze maakt. Uit onderzoek blijkt dat je beter in staat bent om een belangrijke keuze te maken wanneer je iets ouder bent.   

Reizen of werken: waarom wel en waarom niet?
 Waarom wel:  Waarom niet:
Je leert jezelf beter kennen door een periode te reizen of te werken.  De overgang naar studeren kan lastig zijn nadat je een tijdje niet meer met je neus in de boeken hebt gezeten. 
Je kunt geld verdienen en alvast sparen voor je studie. Je kunt gewend raken aan de inkomsten wanneer je werkt. 
Je bent volwassener wanneer je eenmaal je studiekeuze maakt. Je hebt dan meer zelfinzicht en kunt de beslissing beter overzien. 

Misschien blijf je twijfelen over je studiekeuze. In dat geval kunnen de Keuze-3-daagse of het Studiekeuzetraject UvA-HvA je helpen.

Stel, je twijfelt tussen een opleiding in de zorg of in de techniek, dan twijfel je tussen verschillende interessegebieden. Een studie kiezen gaat makkelijker als je eerst één richting vaststelt waarbinnen je kiest.

Wat zijn interessegebieden? 

Het hoger beroepsonderwijs is landelijk ingedeeld in zogenaamde 'interessegebieden', dat zijn de categorieën waarin je de opleidingen kunt indelen.

Alle opleidingen van de HvA zijn ook ingedeeld in interessegebieden. Die noemen we 'thema's'. Deze 12 thema's zijn afgeleid van de landelijk vastgestelde interessegebieden.  

Wat is jouw interessegebied?

 • Bekijk op studiekeuze123.nl/studies onder welk interessegebied de opleidingen van jouw interesse vallen.
 •  Bekijk bij HvA thema's welke opleidingen bij ieder thema horen. 
 • Welk interessegebied sluit het beste aan bij jouw interesses en kwaliteiten?

Weet je ongeveer wat je wilt studeren, maar twijfel je tussen een paar opleidingen? Sta dan nog eens stil bij je kwaliteiten en interesses. Je bekijkt welke opleiding het beste bij je profiel past en je gaat actief op pad. Hieronder vind je tips over hoe je dit aanpakt.

Vergelijk de opleidingen met elkaar 

 • Zoek informatie en vergelijk opleidingen met elkaar op studiekeuze123.nl.
 • Vraag opleidingsfolders aan.
 • Vergelijk de opleidingen op basis van belangrijke punten uit je persoonlijk profiel en kijk welke opleiding het beste hierop aansluit. Bijvoorbeeld: welke vakken krijg je? Welke persoonlijke eigenschappen zijn belangrijk? Welke beroepen kun je ermee uitoefenen? 

 Ga in gesprek

 • Ga na wie in jouw omgeving een van deze opleidingen doet of een beroep uitoefent dat jij interessant vindt. 
 • Interview diegene of vraag of je een dagje mee mag lopen.  

Ga op pad

 • Bezoek open dagen en stel vragen. Maak van tevoren een lijstje met vragen waarop je aan het eind van de open dag antwoord wilt hebben.
 • Meld je aan voor een meeloopdag of proefstuderen. Daar kun je alvast ervaren hoe het straks 'in het echt' is. Deze ervaring is heel belangrijk om een realistisch beeld van de opleiding te krijgen.  

 Bespreek je twijfels

 • Bespreek je twijfels met je ouders, je vrienden en je decaan of mentor. Zij zien vaak andere kwaliteiten in jou dan je zelf ziet en kunnen je adviseren.
 • Wil je precies weten of een opleiding aan jouw wensen en eisen voldoet? Neem dan contact op met Studievoorlichting. Zij verbinden je graag door met de opleiding. 
 • Meer hulp nodig? Doe dan de Keuze-3-daagse.  

 

Twijfel je over hoe je je studiekeuzeproces aan kunt pakken? De Hogeschool van Amsterdam biedt een aantal trajecten aan waarbij je in groepsverband met je studiekeuze aan de slag gaat: 

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 6 april 2017

De studiekeuze van Joey

Rayen's studiekeuze