Hogeschool van Amsterdam

Ergotherapie

Officiële naam: Opleiding voor Ergotherapie

Ben je geïnteresseerd in een opleiding waarin medische en sociale kennis gecombineerd wordt? Ben je creatief, ondernemend en gericht op samenwerken? Dan is de opleiding Ergotherapie aan de HvA echt iets voor jou!

Persoonlijke benadering 

De kracht van ergotherapie is de persoonlijke benadering: je ondersteunt mensen en adviseert in activiteiten die zij belangrijk vinden. Door ouderdom, een psychische of lichamelijke beperking of beperkte sociale mogelijkheden kunnen mensen moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Als ergotherapeut draag je eraan bij dat mensen weer zo goed mogelijk kunnen participeren in de samenleving: thuis, in de buurt, op school en op het werk. Je werkt zowel met individuele cliënten als met groepen. Dit kan in een instellingen, bij mensen thuis of in de wijk.

'Wat vindt u belangrijk?'

In het gesprek met de cliënt stel je vragen als: ‘Wat vindt u belangrijk?’ en ‘Wat wilt u graag zelf doen?’. Samen met de cliënt en zijn omgeving kijk je naar praktische oplossingen die passen bij de situatie en de wensen van de cliënt. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Iemand met depressie ondersteunen meer structuur in de dag te brengen
  • Iemand met reuma adviseren over huishoudelijke taken
  • Iemand met een rolstoel adviseren over aanpassingen in het huis
  • Een leerkracht adviseren hoe kinderen met motorische problemen zo goed mogelijk kunnen meedoen in de klas.

Binnen de ergotherapie staat de cliënt centraal. Dit houdt in dat je kijkt naar de mogelijkheden die iemand nog wél heeft. In de opleiding leer je te werken vanuit kwaliteiten en talenten. Zowel vanuit de cliënt, als vanuit jezelf. 

WAAROM ERGOTHERAPIE AAN DE HVA?

  • Je kiest voor onderwijs gericht op grote stadsproblematiek, de multiculturele samenleving en het veranderde werkveld van zorg en welzijn.

  • Je doet al op de opleiding veel praktijkervaring op. De opleiding heeft veel contact met het werkveld. Dat levert beroepsopdrachten op, waar je tijdens de opleiding samen met andere studenten aan werkt. Daarnaast zorgt het werkveld voor een breed aanbod aan stageplekken.

  • Op de HvA zijn veel mogelijkheden om zowel in Nederland als in het buitenland bezig te zijn met diversiteit en internationalisering. 

  • Na het behalen van je Bachelor-diploma kun je gelijk doorstromen naar de deeltijd master over Ergotherapie: European Master of Science in Occupational Therapy. Dit is de enige Master-opleiding over Ergotherapie in Nederland. 

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 29 november 2016