Hogeschool van Amsterdam

Aanmelden PROBE-studie

Gezocht: Ouderen met diabetes type 2 voor PROBE-studie

Diabetes type 2 is een veel voorkomende chronische ziekte die aan ouderdom en overgewicht gerelateerd is. Een gezonde leefstijl, een gezond gewicht en regelmatig bewegen verbeteren de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes. De PROBE-studie is opgezet om te onderzoeken op welke manier ouderen met overgewicht en diabetes type 2 kunnen afvallen, met zo min mogelijk verlies van spiermassa.

Speciaal voor oudere mensen heeft Nutricia Research een eiwitverrijkte drank ontwikkeld die bedoeld is om het verlies van spieren te verminderen. In dit onderzoek kijken we of deze drank tijdens een afvalprogramma van drie maanden bij ouderen met diabetes type 2 kan zorgen voor behoud van spiermassa en verbeterde controle van de bloedsuikerspiegel.

De Hogeschool van Amsterdam is op zoek naar ouderen tussen de 55 en 85 jaar oud, met overgewicht en diabetes type 2 (ook wel suikerziekte of ouderdomssuiker genoemd), die geen insuline gebruiken. Tijdens het afvalprogramma dient u drie keer per week één uur beschikbaar te zijn voor sportlessen en één uur per week voor dieetbegeleiding. Tijdens een aantal aanvullende bezoeken worden uw lichaamssamenstelling zie meer informatie aangaande lichaamssamenstelling, conditie en bloed onderzocht. 

Op dit moment werven we voor de onderzoeksperiode die in september 2015 start. Het onderzoek duurt 13 weken. Zes maanden na afloop van het afvalprogramma vindt een nameting plaats. Het onderzoek vindt plaats op het Voedingslab van de Faculteit Bewegen Sport en Voeding van de Hogeschool van Amsterdam, gelegen aan de Dr. Meurerlaan 8 te Amsterdam, en gedeeltelijk op het VUmc, De Boelelaan 1117, Amsterdam. 

Uw lichaamssamenstelling wordt op verschillende manieren gemeten. Elke meting duurt ongeveer 5 minuten:

  • DXA-scan: een lichaamsscan voor het meten van uw spiermassa en een heupscan voor het meten van uw botdichtheid. 
  • Bioelektrische impedantie-analyse (BIA) voor het meten van lichaamswater.  
  • Dichtsheidsmeting voor het meten van uw lichaamsvet.

Door deelname aan dit onderzoek draagt u bij aan het verbeteren van de gezondheid van ouderen met diabetes type 2 en gelijktijdig werkt u aan de verbetering van uw eigen gezondheid. Daarnaast krijgt u uitgebreide metingen van uw lichaamssamenstelling en conditie, persoonlijke voedingsadviezen en dieetbegeleiding, en driemaal per week sportlessen onder begeleiding.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerking van de Hogeschool van Amsterdam met Nutricia Research, TNO, Vialente-Diëtheek en Tromp Medical. Een subsidie ter ondersteuning van dit project wordt verstrekt door het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Agri & Food (TKI Agri & Food, nr 12174). 

Is uw interesse gewekt en wilt u meedoen aan het onderzoek? Klik dan op de button hieronder. 

Wilt u eerst nog meer weten? Klik dan op de onderstaande button voor meer informatie. 

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding 26 april 2016