Deze melding verbergen X

Home separator Nieuws separator EHBO: De HvA gaat slimmer zoeken op internet

EHBO: De HvA gaat slimmer zoeken op internet

ehbo

Op woensdag 8 februari overhandigde Ewoud Sanders zijn boek Eerste Hulp Bij e-Onderzoek (EHBO) aan Jet Bussemaker in de arena van het Kohnstammhuis van de HvA. De boekpresentatie van Sanders bleek de interesse van velen te wekken. Een menigte bestaande uit minstens 100 docenten, studenten en overige geïnteresseerden vulde de zaal. Zij luisterden naar de zoek en vind-tips van Sanders, stelden vragen en deden mee aan de afsluitende quiz.

Hilde van Wijngaarden opent de bijeenkomst bovenaan de trap die naar de Bibliotheek van de HvA  leidt. Zij legt uit op welke vragen het boek antwoord geeft en benadrukt dat dit boek júist ook voor docenten van belang is. Voor het verzamelen van kennis en informatie maken studenten en professionals vandaag de dag veel gebruik van digitale bronnen die via internet toegankelijk zijn. Het boekje richt zich niet alleen op zoeken en vinden op internet, maar ook op het uitvoeren van gedegen onderzoek.Wordt de rijkdom aan informatie ons te veel? Hoe weet je welke informatie betrouwbaar is en welke informatie is bruikbaar voor in papers en scripties? Deze vragen beantwoordt Sanders tijdens zijn lezing.

Onderzoek prominente plek binnen HvA

Onderzoek en onderzoeksvaardigheden vormen een steeds groter onderdeel van het lesprogramma van de HvA. Het boek is in opdracht van Bussemaker geschreven. Bij het in ontvangst nemen van het boek EHBO benadrukt Jet Bussemaker, rector van de HvA, het belang van onderzoek binnen de HvA. ‘Mij is ooit een soortgelijk boekje bij de Universiteit onder ogen gekomen. Sommigen denken nog steeds dat onderzoek alleen voor de universiteit is maar die tijd ligt ver achter ons. Een boekje als EHBO is hard nodig wanneer studenten en docenten op een verantwoorde, gerichte manier onderzoek willen doen op het internet.

Wij vinden het heel belangrijk dat onderzoek binnen de HvA de plek en de aandacht krijgt die het verdient. Wij willen daarom onze studenten leren wat gedegen onderzoek betekent. Ook voor docenten is het belangrijk omdat zij in hun werksituatie moeten kunnen beoordelen of onderzoek betrouwbaar is. Laten wij ervoor zorgen dat iedereen binnen de HvA de informatie krijgt om op een verantwoordelijke manier met onderzoek op internet om te gaan.’ Aldus Jet Bussemaker.

Eerste Hulp Bij e-Onderzoek wordt uitgereikt aan alle tweedejaarsstudenten van de HvA (15.000 in totaal), als ondersteuning bij het zoeken naar en het toetsen van informatie op internet.