Hogeschool van Amsterdam

Make It Work

Ben je hoogopgeleid en op zoek naar (ander) werk?

Ben je geïnteresseerd om in de kansrijke ICT-sector aan de slag te gaan? Wellicht is omscholing door middel van het unieke opleidingstraject van Make IT Work wel iets voor jou!

Het profiel van de ICT’er in wording is vastgesteld. Minimale vereisten zijn:

  • juiste motivatie om zich om te scholen naar een ICT-functie op hbo-niveau,
  • kennis van Nederlandse en Engelse taal op hbo-niveau (zowel in woord als geschrift), 
  • diploma op hbo- of wo-niveau, 
  • goede analytische vaardigheden, 
  • goede communicatie- en adviesvaardigheden, 
  • accuraat kunnen werken, 
  • zowel zelfstandig kunnen werken als in teamverband, 
  • proactieve werkhouding, 
  • gedurende het eerste deel (werkend leren traject) 40 uur per week beschikbaarheid en gedurende het tweede deel (lerend werken traject) eveneens 40 uur per week beschikbaarheid.

De online selectieprocedure start met een informatietraject. In dit virtuele traject wordt de ICT’er in wording meegenomen in de wereld van een software engineer. Er volgt veel informatie zoals informatieve filmpjes die concreet uitleggen wat de functie van software engineer inhoudt en welke competenties daarvoor nodig zijn. Wanneer de geïnteresseerde zich aangesproken voelt tot dit traject, gaat hij/zij verder en komt in het selectiegedeelte. Het selectiegedeelte bestaat uit o.a. harde selectiecriteria voor deelname en er zijn testen op Nederlands, Engels, cijfermatig inzicht, analytisch vermogen en persoonlijkheid. Na het succesvol doorlopen van de online selectieprocedure volgt er een kennismakingsmoment tussen potentiële ICT’ers in wording en ICT-bedrijven op de werkgeversmarkt.

>> De eerstvolgende werkgeversmarkt waarvoor je jezelf kunt aanmelden bestaat uit 2 dagen: een voorbereidingsdag op zaterdag 18 februari en een ontmoeting met de werkgevers op woensdag 1 maart 2017. Deze activiteiten hebben als doel een groep te starten per 18 april 2017.

>> Om in aanmerking te komen voor deze markt en het eerstvolgende traject (per 18 april 2017), dien je uiterlijk zondag 12 februari 2017 je aanmelding en de selectie online succesvol afgerond te hebben.

Eind augustus 2015 is de eerste lichting cursisten van start gegaan. Overige data waarop het omscholingstraject zal aanvangen zijn: september 2016, november 2016, februari 2017 en april 2017.
Het fulltime opleidingstraject (werkend leren) duurt vijf maanden en daarna volgt een -eveneens fulltime- lerend werken traject van zes maanden waarbij de ICT’er in wording bij een van de bij het project aangesloten werkgevers aan de slag gaat. In dit laatste semester wordt de ICT’er in wording ook verder geschoold.

De cursisten doen in het omscholingstraject ICT-kennis en -vaardigheden op het gebied van software engineering op en ontwikkelen specifieke competenties die aansluiten bij de vraag uit de huidige markt. Daarnaast is er aandacht voor samenwerking en communicatievaardigheden. Het opleidingstraject bestaat uit twee fases. De eerste vijf maanden, het werkend leren traject, worden de ICT’ers in wording opgeleid bij de HvA. Na succesvolle afronding van het eerste deel volgt het tweede deel: het lerend werken traject. De ICT’ers in wording gaan aan de slag bij één van de bij het project aangesloten werkgevers en worden tegelijkertijd verder geschoold: een dag in de week bij de HvA.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de aangesloten ICT bedrijven investeren in dit project. Ook van de cursist wordt een financiële bijdrage gevraagd. We vragen een bijdrage van jou omdat we zeker willen zijn dat jij ook echt serieus aan de slag gaat met je toekomst. Deze bijdrage bedraagt 1000 euro. Daarvan dien je 300 euro bij aanvang van het omscholingstraject te voldoen en het resterende bedrag na twee maanden.
Wanneer je het eerste deel, het werkend leren traject waarin je je opleiding bij de HvA volgt, succesvol afrondt, ga je het lerend werken traject in waarbij je aan de slag gaat bij een bij het project aangesloten werkgever. In dit laatste deel van het omscholingstraject ga je meteen een salaris verdienen. Na afronding van het gehele traject ontvang je een certificaat op hbo-niveau met skills van een software engineer. Je beschikt dan over de in het omscholingstraject opgedane kennis en vaardigheden, en hebt een half jaar werkervaring als software engineer. Gezien de grote vraag naar software engineers is het zeer waarschijnlijk dat je een glansrijke carrière tegemoet gaat in de zich steeds verder ontwikkelende en groeiende ICT-sector.

Gepubliceerd door  Make IT Work 17 december 2016