Kenniscentrum Techniek

8 jul 2015 00:00 | Faculteit Techniek

Het SiA RAAK MKB onderzoeksproject ‘Design Challenges with Biobased Plastics’ is officieel afgerond en werd afgesloten met een event dat in het teken stond van de toepassing van biobased plastics. De resultaten van het onderzoek ‘Design Challenges with Biobased Plastics’ zijn gepresenteerd met de bijhorende uitdagingen voor de ontwerpindustrie.

PUBLICATIE ‘DESIGN CHALLENGES WITH BIOBASED PLASTICS’

Een mooi hoogtepunt tijdens het evenement was de overhandiging van de publicatie ‘ Ontwerpen met Biobased Plastics’ aan Rolf Bossert van Stichting Innovatie Alliantie (SiA). Hierin wordt onder andere ingegaan op de kansen voor het vervaardigen van duurzame producten.

UITDAGINGEN VOOR DE ONTWERPINDUSTRIE

Tijdens het evenement zijn ook de uitdagingen geschetst voor de ontwerpindustrie. Hierin staan de volgende vragen centraal: Welke keuzes hebben ontwerpers wanneer ze een product met biobased plastics willen ontwerpen? Wordt hierbij rekening gehouden met ontwerprichtlijnen, bijvoorbeeld over bioafbreekbaarheid? Aan de hand van deze en andere vragen heeft het onderzoeksproject experimenten gedaan met nieuwe biobased plastics. Daarnaast is er een  keuzetool beschikbaar welke al gebruikt wordt door ontwerpers. Met deze keuzetool krijg je een aanwijzing over welke biobased plastics je het beste kunt gebruiken.

TENTOONSTELLING

Bezoekers van het Biobased Event konden voor aanvang inspiratie opdoen in de tentoonstelling waar mooie voorbeelden stonden van producten die met biobased plastics zijn vervaardigd. Veel van deze producten vielen onder de categorie ‘Durables’. Dit houdt in dat ze vervaardigd zijn met een biobased toepassing die blijvend is.

WORKSHOPS: BLENDING IN BIOBASED PLASTICS EN KOFFIEPRUT TOT KOFFIEPRODUCT

Met onderzoeker Mark Lepelaar konden belangstellenden voor de workshop ‘blending in biobased’ experimenteren met de eigenschappen van verschillende samples die ter plekke geperst werden. Met docent-onderzoekers Matthijs de Jong hebben producenten en ontwerpers geoefend met de toepassing van de keuzetool, de reacties waren onverdeeld enthousiast op de bruikbaarheid van dit instrument.

nvt

Deelnemers aan de workhop ‘van koffieprut tot koffieproduct’ konden zelf met de toepassing aan de slag gaan. Het resultaat hiervan was een biobased plastics klok gemaakt vant koffieprut.

nvt

Meer Foto's? Download ze hier!

Bezoek  www.biobasedplastics.nl voor meer informatie over het project ‘Biobased Plastics’.

Bent u geïntresseerd in het project ‘Biobased Plastics’? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectmanager Lucy Buddelmeijer:  l.g.t.buddelmeijer@hva.nl – 06 12946782

Bekijk ook dit filmpje over de 'Landelijke Netwerkbijeenkomst Biobased Economy' op 23 juni 2015. Met daarin onder andere Dertje Meijer van het Havenbedrijf Amsterdam 'over partijen aantrekken die sterk zijn in de circulaire economie' en Mariek van Nood van het AEB Amsterdam 'over het hoogwaardig opwekken van biostromen'.