Kenniscentrum Techniek

28 mei 2015 00:00 | Faculteit Techniek

3D printen met biomaterialen - de stuwende kracht achter de circulaire economie

3D Printen en biomaterialen

Er ontstaat een grote variëteit aan nieuwe duurzame en innovatieve producten wanneer we twee paradigmaverschuivingen combineren: 3D Printen en biomaterialen. De eerste verschuiving is de additieve fabricage (3D printen). Dit wordt gezien als een veelbelovende duurzame fabricagetechniek waarmee is een vertaling uit het engelse on demand in het Nl past dit niet, ik zou zoiets zeggen: waarmee productie plaatsvindt op basis van vraag/gevraagde hoeveelheid en lokaal kan worden geproduceerd. Daarbij komt ook de toegankelijkheid om de hoek kijken. Heel veel soorten materialen kunnen worden gebruikt voor de 3D printen – metaal, keramiek, zand en zelfs synthetische matrialen als plastic, voedsel en levende cellen. De tweede verschuiving is dat synthetische materialen, zoals plastic, gemaakt kunnen worden van verschillende soorten biomassa als maïs, suikerbieten of zelfs organisch afval. Hiermee kunnen petrochemische plasticsoorten vrijwel worden vervangen.

Het boek, 3D Printing with Biomaterials, Towards a Sustainable and Circular Economy kan hier gratis worden gedownload. Het onderzoek is uitgevoerd in The Green Village (TU Delft) in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam.

Spreker

Tijdens deze bijeenkomst zal Iris van Wijk, lector duurzaamheid en ethiek verbonden aan de faculteit Engineering en onderzoekster in het onderzoeksprogramma Urban Technologie van de HvA, het woord doen.

Klik hier voor informatie over de locatie en de tijd.