Kenniscentrum Techniek

Demoproject Reverse Factoring goed op stoom

6 mrt 2014 21:48
? TLN participeert in het Dinalog Demoproject Expedited Payment. Dit project richt zich op het onderzoeken van de mogelijkheden Reverse Factoring, een vorm van Supply Chain Finance. Halverwege deze maand kwam de projectgroep bijeen en konden nieuwe stappen gezet worden.

Reverse Factoring is een vorm van voorfinanciering waar de verlader garant staat voor het betalen van het bedrag dat de factor vooruitbetaalt aan de vervoerder. Door deze garantstelling kan tegen een lager rentetarief gefinancierd worden vanwege de betere kredietwaardigheid van de verlader of grotere partij.

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben in de afgelopen maanden onderzoek gedaan bij de deelnemende vervoerders en verladers om knelpunten te signaleren. Duidelijk is nu al dat er al bedrijven zijn die vervoerders zijn die werken met een bepaalde vorm van Supply Chain Finance of daar kansen in zien.

Knelpunten die daar voren kwamen en waar rekening mee moet worden gehouden zijn onder meer: inefficiƫnte en/of niet digitale facturatie processen en interne communicatie, relatie met de eigen banken en machtsverhoudingen in de keten. Aan de hand van deze knelpunten zullen een viertal cases (voorbeeldbedrijven) gemaakt worden. Bij elk van deze cases zal gekeken worden wat de gevolgen zijn van invoering van Reverse Factoring. Op basis daarvan zal een tool ontwikkeld worden waarmee bedrijven zelf kunnen kijken of Reverse Factoring voor hen voordelen kan opleveren.

De laatste stap in het project is het opstellen van standaard voorwaarden rond Reverse Factoring om te voorkomen dat bij toepassing ervan alles opnieuw bedacht en uitonderhandeld moet worden en om te garanderen dat er een win-win situatie ontstaat voor beide partijen. TLN zal hierin een belangrijke rol spelen.

Deelnemers in het project zijn: TLN, De Rooij Waalwijk, Hacas, Wim Bosman, Ewals, Dobbe Transport, Jan de Rijk, Vat Logistics, DSV, Railrelease, EVO, Celanese, PontMeyer, Van Oers Accountancy, Cass Europe, Nyenrode, Clifford Chance, Hogeschool van Amsterdam.

Het onderzoek is hier te downloaden en te vinden in Transport & Logistiek, nr. 4, pagina 26-27.