Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

GreenIT

In Amsterdam bevindt zich één van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld, de AMS-IX. Mede hierdoor is Amsterdam uitgegroeid tot één van de meest aantrekkelijke vestigingslocaties voor datacenters; grote hallen vol computers die er onder andere voor zorgen dat wij kunnen mailen, gamen, facebooken en internet bankieren. Deze hallen vol computers verbruiken enorme hoeveelheden elektriciteit. Ter vergelijking, één datacenter verbruikt net zoveel elektriciteit als een kleine stad! Het onderzoek naar GreenIT heeft als doel het energieverbruik van IT in de gehele keten te verminderen en/of te verduurzamen. Daarbij wordt gekeken naar efficiëntieverbeteringen van datacenters als geheel (bijvoorbeeld door toepassing van efficiëntere koeltechnieken) tot het efficiënter maken van de software die op de computers draait.

 HvA contactpersoon: Bo Merkus ( b.merkus@hva.nl ), Eric Hoekstra ( e.hoekstra@hva.nl ), Robert van den Hoed ( r.van.den.hoed@hva.nl )

In het onderzoek naar GreenIT wordt samengewerkt met de volgende partijen: Software Improvement Group, GreenIT Amsterdam Region, SURF(-Sara en -Net), UvA, VU, Centric, Ordina, Schuberg Philis, Equinix en Knowledge Network Green Software (KNGS)

Het belangrijkste resultaat van het GreenIT onderzoek is het Software Energy Footprint Lab (SEFLab ), waarin de invloed van software op het energieverbruik van servers heel nauwkeurig wordt gemeten. Dit is een uniek lab. Het SEF-lab is mede gefinancierd door SIG, Schuberg Philis, twee subsidies van SURF en een EFRO-subsidie Kansen voor West

Flexnet - Netwerk van intelligente stopcontacten

TKI Solar project - Inzicht in energiewinst zonnepanelen

Presentatie SURF Symposium over groene ICT en duurzame ontwikkeling in het hoger onderwijs 2012 

Poster en rapportage SURF innovatieregeling 2012

Paper voor GREENS workshop op ICSE 2013

- Hosten van en presenteren op KNGS workshops: Green application hosting , Research on the energy footprint of software , KNGS meets Software VOC: the footprint of software systems

4 december 2014