Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

HvA-studenten winnen publieksprijs GasTerra Transitie Jaarprijs

24 jun 2013 14:01

Een zinderende finale verhitte gisteren de gemoederen in de Fabrique in Utrecht, waar 10 studententeams streden om de GasTerra Transitie Jaarprijs 2013 met hun idee voor energiebesparing. De publieksprijs ging naar het team van HvA-studenten voor hun idee Passieve Wisselwarming.

Vierdejaarsstudenten HvA-studenten Paul Koblens, Guus Bruijns en Johannes Breevaart stonden in de finale met hun concept voor duurzame wisselwarming: het vorstvrij maken van wissels met heatpipes , die volledig passief en onderhoudsvrij warmte uit de grond halen.

Paul vertelt: 'We hebben de hoofdprijs niet te pakken, maar de jury liet de scores van de publieksprijs zien en qua statistieken knalden we eruit: ons project kreeg meer dan 30% van de stemmen van het publiek!'

Publiek wil warme wissels

Het is volgens Paul een teken dat het onderwerp mensen aanspreekt: we kennen allemaal de moeizame tochten met het ov in de winter. De NS schrijft het zelf op haar site: 'Bevroren wissels- dit is een van de belangrijkste oorzaken van verstoringen op het spoor.' Paul: 'Dit is het idee dat het publiek ontwikkeld wil zien, daar gaan we voor!' De studenten winnen met de publieksprijs een budget van € 10.000 om aan dit project te besteden.

GasTerra Transitie Jaarprijs

Met de GasTerra Transitie Jaarprijs wil aardgasleverancier GasTerra bij hbo-studenten meer interesse wekken voor het onderwerp energietransitie. De hoofdprijs van € 50.000 ging dit jaar naar de Slimme Radiator Upgrade van Saxion Hogeschool.

Vorig jaar ging zowel de eerste prijs als de publieksprijs naar de HvA-studenten die Flexnet hadden ontwikkeld, een speciaal stopcontact om energieverspilling door sluipstroom tegen te gaan. Dit idee begint nu echt werkelijkheid te worden: Bo Merkus, HvA-onderzoeker en begeleider van Flexnet, gaf op uitnodig van GasTerra een presentatie over de vooruitgangen en onthulde het eerste echte prototype.

CleanTech-honoursprogramma

De HvA-studenten hebben aan de GasTerra Transitie Jaarprijs meegedaan vanuit het CleanTech-honoursprogramma. Binnen het onderzoeksprogramma CleanTech werken studenten en onderzoekers van verschillende techniekoleidingen aan de introductie, toepassing en vermarketing van duurzame technologieën.