Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

Symposium 2019: Urban Climate Living Lab

We Make the City

Op 18 juni 2019 presenteren we de resultaten van ons praktijkgerichte onderzoek op de Hogeschool van Amsterdam, de Hanzehogeschool Groningen, Tauw en Wageningen Environmental Research (WenR) over het hittebestendig inrichten van de stad.

Hitte is een steeds groter probleem in de stad. Door klimaatverandering en toegenomen verstedelijking is het belangrijk om hiermee bij de inrichting van de stad rekening te houden.

Kom ook en neem deel aan workshops en een “thermal walk” om te ontdekken waar de knelpunten zitten en hoe u zorgt voor een prettig leefklimaat.

Het symposium Urban Climate Living Lab is onderdeel van We Make the City, het festival dat steden beter maakt.

Onder aan deze pagina kunt u zich aanmelden.

Programma:

Een hartelijk welkom vanuit het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) waar we vandaag te gast zijn.

Jeroen Kluck
Lector Water in en om de stad, Hogeschool van Amsterdam
Expert urban water management, Tauw

 

 

U kunt kiezen uit twee workshops en een Thermal Walk.

Workshop Workshop Hittekaarten wat kan en moet je ermee?

Onder leiding van Liesbeth Wilschut

Hittekaarten zijn er in allerlei soorten en maten. Welke kaart gebruik je voor welk doel? En welke valkuilen kun je vermijden bij de interpretatie? In deze workshop gaan we actief aan de slag met een aantal kaarten en cases.

 

Workshop Kiezen voor een hittebestendige inrichting.

Onder leiding van Laura Kleerekoper

Een hittebestendige inrichting, wat is dat? Tijdens deze workshop gaan we in op verschillende keuzemogelijkheden om een gebied hittebestendig in te richten. We gaan opzoek naar de antwoorden op de vragen: Hoe kun je kiezen wat voldoende is? Wat zijn de ruimtelijke consequenties van richtlijnen? En aan welke maatregelen voor hitte kun je veel andere herinrichtingsvraagstukken koppelen?

 

Thermal Walk

Onder leiding van Lisette Klok en Anna Solcerova (onderzoekers stedelijk klimaat, HvA)

De HvA Thermal Walk vindt plaats rondom het Marineterrein. Deelnemers gaan in twee groepen tijdens een korte wandelroute zelf meten aan verschillen in luchttemperatuur en gevoelstemperatuur. Tijdens de route gaan de deelnemers op zoek naar de koelste en warmste locaties en noteren de deelnemers hoe zij het microklimaat ervaren. De route zal gaan door dichte en open bebouwing, over versteend terrein, langs het water en door een stukje groen zodat verschillen in het microklimaat tussen verschillende typen gebieden kunnen worden gemeten en beleefd. Tijdens de thermal walk zal uitleg worden gegeven over het effect van koele inrichtingsmaatregelen (zoals schaduw, groen en water) om hittestress in de stad te beperken.

U kunt kiezen uit twee workshops en een Thermal Walk.

  • Workshop Workshop Hittekaarten wat kan en moet je ermee?

  • Workshop Kiezen voor een hittebestendige inrichting.

  • Thermal Walk

Zie workshopronde 1 voor meer informatie.

Jeroen Kluck
Lector Water in en om de stad, Hogeschool van Amsterdam

Locatie:

Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS), Gebouw 027W, Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam

 

Kijk ook eens op de de Climateproof pagina van het We Make The City festival.

Bezoek in de ochtend de conferentie "Learn to Swim", met o.a. Nederlands watergezant Henk Ovink en theatermaker Marjolijn Heemstra bij Undercurrent in Amsterdam Noord. Vervoer heen en terug naar het Urban Climate Living Lab symposium is geregeld.

Voor de conferentie "Learn to Swim" dient u zich apart aan te melden via de website van We Make The City.

Gepubliceerd door  Urban Technology 21 mei 2019